perjantai 2. joulukuuta 2022

2. luukku: 1950-luvun arkea ja joulun viettoa Hämeenlinnassa
















Helena Karsikas: Rantakadun rappusilta. Kuvittanut Ilja Karsikas. 192 sivua. Karsikas & Karsikas 2021. 

 

 

 

 

 

Äidin ja pojan, Helena ja Ilja Karsikkaan, viime vuonna omakustanteena ilmestynyt yhteinen lastenromaani on hurmaava kokonaisuus sekä visuaaliselta ilmeeltään että nostalgisen lapsuuden muistelun osalta.

 

Kyse on Helena Karsikkaan lapsuudenmuistoista Hämeenlinnassa vuosina 1955–1956. 

 

 

 


 

Presidentin virkaan pyrkivät vaalimainosten perusteella 
mm. Urho Kekkonen ja  K. A. Fagerholm. Ilja Karsikkaan 
kuvitusta lastenromaaniin Rantakadun rappusilta 
(Karsikas & Karsikas 2021). 

 




Eletään sodanjälkeisen jälleenrakennuksen aikaa.

 

Neuvostoliitto palauttaa Suomelle Porkkalan alueen. Presidentinvaalilla etsitään J. K. Paasikivelle seuraajaa. Hämeenlinnan pikkukaupungissa pelätään keuhkotautia, ja lapsetkin viedään läpivalaisuun. 

 

Historiallisen epookin rinnalla kuvataan viisivuotiaan Helenan ja hänen vuotta vanhemman Olli-veljensä arkea puutalokorttelissa Rantakadulla, jonka nimi muutetaan Arvi A. Kariston kaduksi kaupungin merkittävän kirjankustantajan kunniaksi. 




 

Näkymä kotikorttelista. Ilja Karsikkaan kuvitusta
lastenromaaniin Rantakadun rappusilta 
(Karsikas & Karsikas 2021). 

 



Nelihenkisen perheen elintaso nousee: hankitaan pesukone ja auto.

 

Lasten elämänpiiri laajenee vähitellen kotikadulta lähitienoolle. 

 

Hauska ratkaisu on rytmittää lapsuudenmuistoja alaotsikoiden alle; niissä esitellään luontevasti myös perheen muita läheisiä tai vietetään aikaa vain toisen vanhemman kanssa. 

 

Kirjassa kuvataan perheen elämää talvesta seuraavaan kesään.

 


Vauvoina kuolleiden siskojen muistoa vaalitaan 
perheen joulukoristeissa. Ilja Karsikkaan kuvitusta
 lastenromaaniin Rantakadun rappusilta 
(Karsikas & Karsikas 2021). 

 

 

 

Kahdessa kirjan luvussa vietetään myös joulua.

 

Jouluaatto-luvussa koristellaan joulukuusta.

 

Jouluaatto. Koristelimme kuusta. Äiti kurotteli oksille hienoja kiiltäviä nauhoja ja kynttilöitä. Isi kiipesi tuolille ja kiinnitti latvaan ison kimaltelevan tähden. Äiti otti laatikosta varovaisesti kaksi pienempää tähteä. Hän etsi pitkään kummallekin sopivaa paikkaa. Toisen tähden keskellä hymyili vaalea kiharahiuksinen enkeli ja toisessa tummatukkainen. Äiti sanoi: ”Tämä vaalea on Hannele ja tuolla ylemmässä tähdessä asuu Kirsti. Sinun siskosi. Tytöt kuolivat jo ennen kuin sinä synnyit. He ovat päässeet jo taivaaseen.” Tuijotin pitkään tähtisiskojani. Miksi he eivät leikkineet kanssani.

 

Jouluaattoiltana mennään hautausmaalle ja sytytetään vauvoina kuolleille siskoille kynttilät. Joulun jälkeen kyläillään ahkerasti lähipiirissä.

 

Ilja Karsikas on kuvittanut kirjan kuvattavan aikakauden henkeen kaksivärisesti, sinisen ja punaisen väreillä. Kuvitus tuo etsimättä mieleen Maija Karman monet kuvitukset.

 

 



Hieno esimerkki vinjettikuvituksesta, johon on saatu 
ällistyttävällä aistivoimalla keinumisen hurma! Ilja Karsikkaan 
kuvitusta lastenromaaniin Rantakadun rappusilta 
(Karsikas & Karsikas 2021). 

 


Lastenromaanissa vaihtelevat koko sivun kuvitukset ja pienet, mutta yksityiskohdiltaan runsaat vinjettimäiset kuvitukset. Kuvitus on vaatinut tarkkaa arkistotyötä 1950-luvun elämänmenon tallentamisessa.

 

Kirja ylsi myös Suomen kirjataiteen komitean vuoden 2021 kauneimpien kirjojen listalle lasten- ja nuortenkirjojen kategoriassa. 

 

Kirjan jälkisanoissa ääneen pääsee myös isoveli Olli, joka täydentää pikkusiskonsa muistoja muutamilla aisteihin  vahvasti liittyvillä muistikuvilla.

 

Rantakadun rappusilta todentaa upeasti, kuinka historiaan sijoittuvat lastenkirjat ovat parhaimmillaan eri sukupolvien yhdessä lukemina. Helena Karsikas on myös testannut kirjan tenhoa omilla lapsenlapsillaan.





2 kommenttia:

Mummuopiskelija, kesäisin rouva Tervapääsky, kirjoitti...

Jyväskylän Rantakadun tytön mieleen tulvi saman ajankohdan muistoja toisesta pikkukaupungista. Taidapan hankkia teoksen käsiini ja testata sitä myös omiin lastenlapsiini. Kiitos, Päivi!

Rouva Huu kirjoitti...


Kiva kuulla, Liisa, että innostuit.