tiistai 6. kesäkuuta 2023

Isojen asioiden selkokirja nuorille

  

 


Marja-Leena Tiainen: Gangsterin poika.  136 sivua. Avain 2023. Kansikuva Anne Muhonen.

 

 
Suoraan selkokielelle kirjoittaminen osuu useammin maaliinsa kuin selkomukautuksen tekeminen aiemmin ilmestyneestä nuortenromaanista. 


Marja-Leena Tiaisella on kokemusta kummastakin tekotavasta.

 

Tiaisen uutuus Gangsterin poika on keskushenkilöiltään ja juonensa tasolla tarkkaan rajattu ja siksi hallittu ja lukijansa palkitseva selkokielinen nuortenkirja.

 

15-vuotiaan Jessen isä on istunut vankilassa pitkään kärsimässä tuomiotaan miehen taposta. Jesse käy kuitenkin säännöllisesti tapaamassa isäänsä, vaikka vanhemmat ovat eronneet.

 

Isän rikollinen menneisyys tulee ihan uudella tavalla Jessen tietoisuuteen, kun äiti saa vakituisen työn entiseltä kotipaikkakunnaltaan. Siellä asuu myös äidin  nuoruuden aikainen ystävä, joka on leskeytynyt Jessen isän äkkipikaisten  tekojen takia. 

 

Kotiutuminen uudelle paikkakunnalle ei ole Jesselle helppoa, kun tietoa isän teoista levitetään myös sosiaalisessa mediassa. Jesseä uhkaillaan ja suljetaan ulkopuolelle.

 

Onneksi kaikki eivät kuitenkaan tuomitse poikaa hänen isänsä tekojen perusteella.

 

 

 

Gangsterin poika käsittelee suuria teemoja, isän ja pojan välistä suhdetta, anteeksiantoa ja  anteeksi saamisen merkitystä myös rikoksen tehneen näkökulmasta. 

 

Viime viikolla Lastenkirjahyllyssä arvioidun Hanna Tähtisen ja Marko Laihisen helppolukuisen nuortenkirjan Kaksi kuolemaa, monta elämää -tavoin (Puukenkki 2022) myös Tiaisen selkokirjassa autolla kaahailu koituu muutaman nuoren kohtaloksi. Ei kommentteja: