keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Jesse sai Plättä-palkinnon


Marvi ja Merja Jalo: Jesse, pentukoira. 140 sivua. WSOY 2010.


Pirkanmaalaiset koululaiset ovat jälleen äänestäneet parhaasta viime vuonna ilmestyneestä kotimaisesta lasten- tai nuortenromanista. Vuoden 2011 Plättä-palkinnon saa Marvi ja Merja Jalon Jesse pentukoira (WSOY 2010). Palkintoon kuuluu kunniakirja ja grafiikan vedos.

Vuodesta 1975 lähtien jaettu Tampereen kaupunginkirjaston ja IBBY Finlandin Tampereen alajaoston organisoima palkinto on jo yltänyt 37 vuoden ikään. Juhlavaa palkinnonjakotilaisuutta ei tänä vuonna järjestetty, sillä Jalon sisaruksista kumpikaan ei ennättänyt paikalle.

Tässä lista kymmenen kärkeen sijoittuneista kirjailijoista ja kirjoista äänimäärineen:

1. Merja ja Marvi Jalo: Jesse pentukoira, WSOY, 53 ääntä

2. Timo Parvela: Ella ja yön ritarit, Tammi, 45 ääntä

3. Janita Raskala: Kaksoisloukkaus, LK-julkaisut, 35 ääntä

4. Paula Noronen: Supermarsu ja outo toveri, Gummerus, 28 ääntä

5. Merja ja Marvi Jalo: Jesse joulukoira, WSOY 27 ääntä

Anneli Kanto: FC Tytsyt , Karisto, 27 ääntä

Timo Parvela: Ella ja kaverit juhlatuulella, Tammi, 27 ääntä

8. Ilkka Remes: Riskiraja, WSOY, 21 ääntä

9. Tuula Kallioniemi: Konsta sydämen asialla, Otava, 20 ääntä

Merja Jalo: Kikka ja Repa: Muistoja, WSOY, 20 ääntäÄänestettäviä kirjanimekkeitä oli yhteensä 96, joille ääniä annettiin yhteensä 619 kappaletta. Kärkikirjojen osalta äänten hajonta oli aika pientä.

Vuodet eivät ole koskaan veljeksiä, ja oma sisäinen logiikkansa syntyy myös siitä, että samaa kirjailijaa ei voi nykysääntöjen mukaan palkita kahtena peräkkäisenä vuonna. Aiemmin säännöissä oli reunaehto, jonka mukaan sama kirjailija voi saada palkinnon korkeintaan viiden vuoden (palkinnon alkuajoista vuoteen 1999 asti) tai kolmen vuoden välein (vuosina 1999-2003).

Mikäli Timo Parvelalta ei olisi ilmestynyt Ella-kirjojen juhlavuoden takia toissa vuonna kahta Ella-kirjaa, hän olisi todennäköisesti voittanut Plättä-palkinnon tänä vuonna. Merkille pantavaa on sekin, että Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä-kirjasarja ei viime vuonna karttunut uudella osalla.

Kiinnostava kuriositeetti on myös Janita Raskalan esikoisteos Kaksoisloukkaus, joka sai kolmanneksi eniten ääniä. Raskala on viime vuoden abiturientti Elimäeltä ja kirja on ilmestynyt pienen LK-julkaisut -kustantamon kautta.

Rouva Huu ei ole kirjaan vielä tutustunut, joten paha mennä sanomaan äänten todenperäisyydestä ja kirjan suosiosta lukijoiden keskuudessa yhtään mitään. Plättä-äänestyksen voi tehdä nykyisin myös netin kautta, ja näin kirjailijan taustavoimat voivat myös osaltaan edistää kirjan tunnettavuutta. Janita Raskalan esikoisteos on kärkikymmenikön ainoa, joka ei kuulu mihinkään sarjaan. Palaan kirjaan myöhemmin, kun Pirkanmaan kaupunginkirjaston yksi lainakappale palautuu lainasta. PIKI-verkkokirjaston tietokannan mukaan sitä on lainattu Pirkanmaalla parisenkymmentä kertaa.

Merja Jalo on saanut aiemmin Plätän teoksestaan Yllätysori (Weilin+Göös 1977), Ponitalli vaarassa (Otava 19849 ja Mustan hevosen salaisuus (Otava 1990) ja Marvi Jalo teoksesta Ratsutytön ristiretki (Tammi 1993).


Jesse pentukoira on arvioitu Lastenkirjahyllyssä 12. maaliskuuta 2010.

Ei kommentteja: