perjantai 16. maaliskuuta 2012

Lastenkulttuuri on nasta juttu … eli ei valiteta, vaan tehdään tätä työtä arvostaen











Eilisessä Ylen ykkösen Kultakuumeessa teemana oli lastenkulttuuri peräti kolmen juttukokonaisuuden voimin. Ohjelmat ovat vielä kuunneltavissa Yle Areenan kautta, otsikolla "Lastenkulttuurilla on nostetta".

Lastenkulttuurin tekemisestä ja käyttämisestä keskustelivat muusikko Pauliina Lerche Mimmit-yhtyeestä ja ohjaaja Mari Rantasila.

Hiukan särähti korvaan tämä lastenkirjallisuutta ja -kulttuuria yhä vaivaava mantra siitä, kuinka tekijät ällistelevät aikuisyleisön keskuudessa kohtaamaansa arvostuksen puutetta, vaikka sekä Lerche että Rantasila samaan hengeen vetoon kiistävätkin, että lapsille tehty työ olisi yhtään vähempiarvoisempaa tai pienempää aikuistenkulttuuriin verrattuna.

Ja tulihan haastattelussa myös todetuksi alan naisvaltaisuus yhtenä näkymättömyyden ja huonon arvostuksen selittäjänä!

Rouva Huu on jo vähän väsynyt tähän voivotteluun. Lastenkulttuuri ja -kirjallisuus pääsee pois marginaalista ihan toisenlaisten painotusten kautta.

Vironmäen päiväkodin lapset kertasivat keskustelun lomassa viimeisimpiä kulttuurikokemuksiaan, jotka olivat ylikansallisia ja voimakkaasti tuotteistettuja. Lerche ja Rantasila liputtivat kuitenkin suomalaisen, kotikutoisen lastenkulttuurin puolesta.

Kuvittaja-kirjailija Anne Vaskon näyttely "Kuvia, leluja ja leikkiä" on helmikuussa avattu Hyvinkäällä Villa Artun näyttelytilassa, osoitteessa Kankurinkatu 4-6. Näyttely on avoinna 9. huhtikuuta asti. Esillä on kahden Vaskon kuvakirjan, Jellona Suuren (WSOY 2010) ja sen piakkoin ilmestyvän itsenäisen jatko-osan, Jellona toisen, kuvitusoriginaaleja.

Vaskon kustannustoimittaja Pirkko Harainen korostaa haastattelussa lastenkirjallisuuden merkitystä nostaen sen aikuistenkirjallisuutta tärkeämmäksi, koska nimenomaan lastenkirjat sytyttävät lapsessa lukuhalun, joka kantaa pitkälle aikuisuuteen asti. Vasko kertoo haastattelussa kiinnostavasti käyttämästään tekstiilikollaasitekniikasta.

Toimittaja tekee Vaskon haastattelun yhteydessä myös lastenkulttuurissa niin tyypillisen leimaamisen kuvatessaan Vaskon pitkää kuvittajauraa "häärätä"-verbin kautta. Näin hän – varmasti ihan tahtomattaan – tulee vähätelleeksi tehtyä työtä. Lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin tekeminen ei hiisi vieköön ole mitään puuhastelua, näpertelyä ja hääräämistä vasemmalla kädellä, vaan se on yhtä rankkaa, ellei peräti rankempaakin, kuin aikuisten taiteen tekeminen!

Kolmantena aiheena Kultakuumeessa nostettiin esiin tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan Suomessa viettävä Tammen Kultaiset kirjat -kuvakirjasarja, jota esittelee kustannustoimittaja Mirkka Hynninen. Omat lapsuudenmuistonsa kirjasarjan tiimoilta kertovat Timo Parvela ja Mauri Kunnas.

Rouva Huu käy ensi maanantaina Annantalolla katsastamassa juhlavuoden tiimoilta kootun näyttelyn ja palaa vielä myöhemmin Tammen kultaiseen juhlakirjaan, joka julkistetaan hiukan tuonnempana ja jota rouva Huullakin on ollut ilo olla tekemässä.

Ei kommentteja: