lauantai 3. maaliskuuta 2012

Luku-Varkaus –esiraati pöyhi tarjontaa virkein silmin


Vuotuisen Luku-Varkaus –palkinnon ehdokasasettelu on julkistettu.

Ehdolla ovat:

Tuulia Aho: Urpukas, WSOY

Antti Halme: Metalliveljet ja megabeibit, Otava

Tomi Kontio: Iskusanat, Tammi

Päivi Lukkarila: Kolmen ajan maa, Karisto

Hannu Mäkelä: Herra Huu pitää ravintolaa, Tammi

Kari Vaijärvi: Käärmekiven arvoitus, Kustannus-Mäkelä

Netta Walldén: Ruben ja rouva Mallamudin tapaus, WSOY

Esiraati on selvästi halunnut valita ehdokastarjottimelle hyvin erityyppisiä ja erilaisille lukijoille suunnattuja teoksia. Ehdolle asetettujen kirjojen ikähaitari on mielestäni kyllä roimasti 3.-6.-luokkalaisia laveampi: ääripäitä edustavien Antti Halmeen Metalliveljien ja Hannu Mäkelän uusimman Herra Huu -kirjan elämysmaailman väli on liki oman arvioni mukaan lähes 10 ikävuotta! Halutaanko tällä hieman provokatoriseksikin tulkittavalla kattauksellaan kiinnittää huomiota myös lapsuuden käsitteen liudentumiseen?

Esiraati koostui aikuisista. Mukana oli Suomalaisen Kirjakaupan myymälävastaava, useampi kirjastoalan ammattilainen, palkintoa rahoittavan Stora Enso Oyj:n sekä Varkauden kaupungin kulttuuritoimen edustajat ja Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan jäsen.

Lopullisen valinnan tekee lapsiraati, jonka jäsenet ovat 3.–6.-luokkalaisia.

Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus -palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden parhaalle suomalaiselle ja suomenkieliselle alle 12-vuotiaille suunnatulle lastenkirjalle.

Pirkanmaan koululaisten jakaman Plättä-palkinnon ohella Luku-Varkaus on toinen lasten ja varhaisnuorten itse jakama lastenkirjapalkinto. Voittaja julkistetaan 13. kesäkuuta Vekara-Varkaus -festivaaliviikolla. Palkinnon suuruus on 3500 euroa.

Luku-Varkaus-palkinnon lapsiraati on ollut aiempina vuosina hyvin lahjomaton. Jo entuudestaan hyvin tunnetut ja/tai markkinoidut kirjat eivät ole yltäneet ykkösiksi. Rouva Huu jännittää tänä vuonna jälleen: peittoavatko vaikkapa Urpukas tai Kolmen ajan maa sittenkin Rubenin ja rouva Mallamudin tapauksen?

Rouva Huu lupaa myös mitä pikimmiten lukea kaksi ehdolle asetettua kirjaa, Kari Vaijärven Käärmekiven arvoituksen ja Tomi Kontion Iskusanat, josta oli puhetta myös Aslakin päivän kirjakutsuilla. Kontion kirja on ilmestynyt Tammen oppimateriaalien Jylhäkoski-sarjassa, jonka reilun vuoden ikäiseen sarjaprofiiliin olisi myös syytä luoda joskus laajempi katsaus.Ei kommentteja: