keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Tuittupää ottaa mittaa itsestään koirankasvattajana


Tuula Kallioniemi: Karoliina ja vallaton pentu. Kuvittanut Marika Maijala. 82 sivua. Otava 2012.On hyvä, että lukutaidon alkuvaiheeseen on tarjolla runsaasti hyvin erityyppisiä kirjoja, joista jokainen varmasti löytää mieluisensa.

Helppolukuisista kirjoista suurin osa ilmestyy sarjoissa, joko kustantajan helppolukuisissa tai tietystä sankarista kertovissa sarjoissa.

Tuula Kallioniemen karismaattisesta Karoliinasta kertova sarja on vast ikään karttunut kuudennella osalla, jossa tyttö saa vihdoin liennytystä pitkään jatkuneeseen koirakuumeeseensa. Kummitäti hankkii nimittäin koiranpennun ja tarjoaa siitä osaomistusta myös Karoliinalle. Tyttö joutuukin yllättäen perheineen ottamaan vastuun pennun ensimmäisistä viikoista, kun kummitäti katkaisee jalkansa.Karoliina saa tuta, että karhunpennun näköinen leonberger Arska onkin varsin haasteellinen hoidettava. Koiranomistajan auvo on kaukana, kun Arska tekee tarpeensa ennalta arvaamattomiin paikkoihin, tulee Karoliinan päähänpälkähdyksen takia mukaan kouluun ja katoaa siellä salaperäisesti.

Tyttöjen väliset ystävyyssuhteet ovat kimurantteja ja täynnä dramatiikkaa.Kallioniemi tallentaa eläväisten tyttöjen taajaan vaihtuvia tunnetiloja ja myötäelää tyttöjen arkisia murheita ilman patetiaa tai tätimäistä ylenkatsontaa.

Marika Maijalan pitkäraajaiset ja eläväiset tytöt ovat hurmaavia lunuttavissa ja reikäisissä sukkahousuissaankin.

Karoliina on ilmiselvästi sukua Peppi Pitkätossulle: hän on häikäilemätön, omahyväinen ja kekkava, mutta silti lukija rakastaa tätä pippurista persoonaa, joka uskaltaa olla reilusti oma itsensä kiperissäkin juonenkäänteissä.


Koirasta haaveileville lukutoukille voi suositella myös Sari Peltoniemen Kerppua ja tyttöä (Tammi 2007) ja Kallioniemen Salaista koiranpentua (Otava 1988, 2. painos 2002). Kallioniemen Aleksanteri Suuri ja muita koirajuttuja (Otava 1995) on niin ikään verraton koira-aiheisten tarinoiden kokoelma.

Ilmeistä tilausta olisi muuten koirakirjoille, joissa päähenkilönä olisi poika!

Marvi ja Merja Jalo ovat tehneet kaksi koirankasvatuskirjaa, tietoa ja sarjakuvaa yhdistävät Murren koirakoulu 1: aapinen pölhöille pennuille ja Murren koirakoulu 2: kehitä huonokuuloisuuttasi (Karisto 2010 ja 2011, kuv. Salli Parikka).

Ei kommentteja: