tiistai 6. maaliskuuta 2012

Itsetuntokirja taaperoikäisille


Mila Teräs ja Karoliina Pertamo: Elli ja tuttisuu. 32 sivua.Otava 2012. Graafinen suunnittelu Kirsti Maula.

Uuden pienten lasten kuvakirjasarjan avausteos on kuin lempeä vitamiiniruiske tähän monin tavoin haasteelliseen vuodenaikaan. Karoliina Pertamon kuvitus suorastaan hehkuu voimauttavia ja lempeitä värejä. Pertamo on lyhyessä ajassa luonut itselleen jo persoonallisen piirtimen jäljen ja tullut tutuksi myös monien, ilahduttavasti viime vuosina lisääntyneiden kotimaisten pahvikirjojen kuvittajana.

Rouva Huu on hokenut jo moneen otteeseen, kuinka tärkeää on tehdä kotimaisia pienten lasten kuvakirjoja siihen vaiheeseen,kun lapsi ottaa kieltä ja lähiympäristöään ja vakaasti kahdella jalalla seisoen vastaan.

Tähän tarpeeseen MilaTeräksen ja Pertamon Elli-kuvakirjasarja on onnen omiaan. Erityisen trendikkääksi uuden kotimaisen sarjan tekee se, että siinä lapsella on vielä mutkaton suhde lähiluontoon ja vanhemmilla aikaa ihmetellä yhdessä lapsen kanssa arjen pieniä asioita.

Teräksen teksti on ensisijaista kohderyhmäänsä ajatellen aika viipyilevää ja maalailevaakin:

Äidin masu on pehmeä kuin vaahtokarkki.

Vauvana Elli oli äidin vatsassa.

Sitten eräänä päivänä hän tuli sieltä ulos.

Napa laitettiin nutturalle.

Ja Elli alkoi laulaa ja tanssia

Elli-kirja on tyypillinen lapsen itsetuntoa ja minäkuvaa vahvistava tarina ja sellaisenaan sukua esimerkiksi Gunilla Bergströmin Mikko Mallikkaasta ja Paulette Bourgeoisin Franklin- tai Kondrad-kilpikonnasta kertoville kirjoille, joiden alkutilanteessa usein korostetaan päähenkilön ikää ja siihen nähden monia erityisiä taitoja, joita tämä jo hallitsee.

Onneksi Ellillä on monista uusista taidoistaan huolimatta lupa olla välillä myös ihan pieni ja väsynyt ja vanhempien passattava. Nykyinen suorituskeskeinen ja tehokas yhteiskunta vaatii lapsiltakin jo yli-ihmisen voimia ja taitoja, ja siksi on niin tärkeää, että lastenkirjoissa lapsella on lupa yhä olla lapsi!

Elli on kaksivuotias toimelias pikkutyttö ja äidin mielestä Ellin olisi jo korkea aika luopua tutista. Kotipihalla nähty oravapesue antaa sytykkeen äidille ja Ellille lahjoittaa tutti oravanpoikaselle.Karoliina Pertamon kuvitusoriginaaleja voi nyt nähdä Suomen lastenkirjakaupan galleriatilassa Helsingin Simonkadulla maaliskuun loppuun asti. Näyttelyn viralliset avajaiset ovat tänään klo 14.30 mutta rouva Huu oli katsastamassa näyttelyn jo eilen Helsingin reissullaan.

Kuvitusoriginaalit ovat monella tapaa opettavaisia: painetun kirjan sivuilta ei esimerkiksi pysty päättelemään, että Pertamon kuvitukset syntyvät eri elementtejä tai pintoja toisiinsa yhdistäen kollaasitekniikalla.Originaaleja tarkatessa on myös hyvä kiinnittää katseensa siihen, että kuvittajan on "muistettava" omassa luovassa prosessissaan ottaa huomioon myös tekstille jäävä tila. Senkin suhteen kuvittajat ovat nykyisin äärettömän kekseliäitä!

Näyttelystä voi myös käydä noutamassa omalle tuttisuulleen virallisen tutinluovutusdiplomin.Ei kommentteja: