torstai 15. maaliskuuta 2012

Suosittujen sarjakirjojen kuvitusanatomiaa


Tänään on julkistettu Sinikka & Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu- ja Risto Räppääjä-sarjojen uudet kuvittajat, Salla Savolainen ja Christel Rönns.

Kuvittajien vaihtuminen kesken suositun sarjan ei ole Suomessakaan enää vallan tavatonta. Aino Havukainen ja Sami Toivonen lopettivat työkiireisiinsä vedoten viime vuonna Tuula Kallioniemen Reuhurinne-sarjan kuvituksen ja heidät korvasi Jii Roikonen. Katja Tukiainen kuvitti Tapani Baggen Kaisa-sarjan alkupään osia mutta nyttemmin sarjaa kuvittaa Hannamari Ruohonen.

Timo Parvelan Ella-kirjoja alun alkaen kuvittanut Markus Majaluoma lopetti myös taannoin sarjan kuvittamisen ja uusimmat Ellat ovat ilmestyneet ilman kuvitusta, Mervi Lindmanin hiukan Majaluoman tyyliä muistuttavalla kansikuvalla somistettuna.

Ulkopuolisen on paha mennä väittämään, sisältyykö näihin kuvittajavaihdoksiin tekijöiden ja kustantajien välisiä eturistiriitoja, erimielisyyksiä palkkioista tai yksinomaan kuvittajien työntäyteisen elämän yhteensovittamattomia yhtälöitä... tai jotain ihan muita syitä.

Ensimmäisen Heinähattu ja Vilttitossu -kirjan ilmestymisen aikaan vuonna 1989 uskallettiin tuskin unelmoida kirjasarjan suuresta suosiosta ja sen muokkaamisesta elokuvaksi ja draamaksi. Sarja karttui uudella osalla viimeksi vuonna 2006 ja ensi syksynä lanseerataan avian uusi Heinähattu ja Vilttitossu -kuvakirjasarja, joka kenties nostaa myös alkuperäisen sarjan suosiota, mikäli siitä otetaan uusia painoksia uusin kuvituksin.

Vuonna 1997 alkanutta Risto Räppääjä -sarjaa saatettiin jo tuunata aiemman sarjan menestyksen myötä hiukan laskelmoidummin suosituksi kirjasarjaksi.

Kuvittajakaan ei välttämättä aina pysty ennakoimaan, kuinka suureen suosioon vasta perustettu sarja yltää, eikä välttämättä osaa neuvotella itselleen suotuisaa tekijänoikeuspalkkiota.

On mielenkiintoista seurata, kuinka Savolainen ja Rönns, kokeneet ja taitavat naiskuvittajat, luovat Heinähatulle ja Vilttitossulle ja Risto Räppääjälle uuden karakteristiikan, ja kuinka sarjan intohimoisimmat fanit ottavat sen sitten vastaan.

Ei kommentteja: