tiistai 13. maaliskuuta 2012

Heppahöperöiden toiveunia uudessa sarjassaLin Hallberg & Margareta Nordqvist: Eppu etsii kotia. Suomentanut Marvi Jalo. 123 sivua. Tammi 2012.

Ruotsalaisten Lin Hallbergin & Margareta Nordqvistin Sinttu-sarjan suomennos on yltänyt jo kahdeksanteen osaan (Älä pelkää, Sinttu!, Tammi 2012) ja nyt on ryhdytty suomentamaan myös toista Eppu-sarjaa, joka on alkanut Ruotsissa ilmestyä jo vuonna 2007. Sen pääosassa on aiemman Sinttu-sarjan tapaan hevoshullu alakouluikäinen tyttö ja shetlanninponi.

Ei voi kuin ihmetellä Hallbergin ja Nordqvistin herkkyyttä, jolla he onnistuvat tiivistämään hevoshullun tytön mielenliikkeitä.

Eppu-sarja ei kuitenkaan – onneksi – keskity pelkkään hevosteluun. Luontevasti ja todenmakuisesti sarjassa käsitellään myös uusperheen monia tunnepuolen asioita. Elsan ja äidin pienperhe on karttunut äidin uuden miesystävän lisäksi isosiskolla, Minnalla, joka lähestyy jo teini-ikää. Minnalla on oma hevonen, Santos, joka kuitenkin ikävöi kotitallissa lajitovereitaan.Elsastakin on tullut heppahöperö ja hän haaveilee omasta ponista. Tytöt saavat selville, että lähistöllä on myynnissä edullisesti – 300 euron hintaan – hiukan pyylevä ja omapäinen shetlanninponi. Pienellä juonikkuudella ja viehätysvoimallaan tytöt uskovat kääntävänsä vanhempiensa ynseän mielen Epun hankintaan suostuvaksi. Yhteisen agendan takia tyttöjen keskinäiset välitkin lähentyvät kuin huomaamatta, ja Minna opettaa uudelle pikkusiskolleen monia hevosen hoitoon liittyviä asioita.

Ahmimisikäisten hevoskirjoissa ihmeet ovat tietysti mahdollisia, ja niinpä tämänkin sarjan avausosan päätteeksi Eppu tosiaan muuttaa kokeilumielessä Elsan ja Minnan hoitoon.Ratsastuksenopettajanakin työskennellyt Lin Hallberg korostaa eläinten asianmukaista hoitoa ja koko perheen sitoutumista ison eläimen kasvatukseen ja vastuun ottamiseen. Margareta Nordqvistin mustavalkokuvituksessa sekä ihmisillä että nelijalkaisilla on laaja tunnerepertuaari.

Sisarensa Merja Jalon kanssa sekä yksinään lukuisia hevoshullujen varhaisnuorten- ja nuortenkirjoja tehnyt Marvi Jalo suomentaa Sinttu-sarjan lisäksi myös uutta Eppu-sarjaa.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Niin myös todellista heppahöpörö maailmaa !

Unknown kirjoitti...

Mun on pakko ostaa toi:3