keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Hurmaava Tilda ystävineen valloittaa kaikki


Polly Dunbar: Hei Tilda. Suomentanut Riie Heikkilä. 32 sivua. Gummerus 2012.

Polly Dunbar:Iloinen Erkko. Suomentanut Riie Heikkilä. 32 sivua. Gummerus 2012.
Brittiläisen kuvittaja-kirjailija Polly Dunbarin Tilda ja ystävät –kuvakirjasarja on viehättävä sekoitus uutta ja vanhaa kuvakirjatraditiota.

Sen konstailemattomuus tuo etsimättä mieleen Else Holmelund-Minarikin ja Maurice Sendakin Pikku karhu -kirjat ja Lena Anderssonin Pikku siilistä kertovat kirjat, joissa molemmissa lapsen arki ja fantasia kohtaavat eleettömästi ja nostalgisesti.

Yhteisöllisyys, rento yhdessäoleminen sekä ystävyyteen liittyvät monet vivahteet tulevat kauniisti esiin näissä sarjan aloitusosissa.
Tilda-tytöllä on paljon lystejä leikkitovereita, jotka voi tulkita elollistetuiksi leikkikaluiksi. Erkko-possu, Sipsu-jänis, Nuuni-krokotiili, Totti-elefantti ja Helmi-kana ovat kukin aivan yhtä valloittavia persoonallisuuksia kuin sirkeäsilmäinen Tildakin.

Hei Tilda esittelee koko joukon ja Iloisessa Erkossa työstetään jo tunteita ja yhdessäolemisen pelisääntöjä. Erkko-possu haluaisi omia Tildan ihan vain itselleen ja tulee mustasukkaiseksi kun Tilda ottaa muutkin huomioon. Konflikti kuitenkin seestyy, kun Erkko löytää Tildan maalauspuuhista… tekemässä Erkon muotokuvaa…

Tilda on usein suhteessa eläimiin vähän aikavampi ja osaa erilaisilla konsensus-ratkaisuilla ratkoa pieniä pulmatilanteita.


Sarja karttuu syksyllä kahdella uudella osalla, Kaunis Helmi ja Missä Totti on?

Ei kommentteja: