maanantai 7. toukokuuta 2012

Lasten- ja nuortenkirjallisuus kristallikruunun allaLasten- ja nuortenkirjailija Tuula Kallioniemi sai tänään 15 000 euron suuruisen valtion kirjallisuuspalkinnon pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnastaan kirjallisuuden hyväksi.

Iloon on aihetta etenkin siitä syystä, että edellisestä lasten- ja nuortenkirjallisuudelle kohdennetusta valtion kirjallisuuspalkinnosta on hujahtanut aikaa jo 20 vuoden verran: valtionpalkinnon saivat Esko-Pekka Tiitinen ja Sirpa Kähkönen vuonna 1992 nuortenromaaneistaan Parempi valita susi ja Kuu taskussa.
Palkinnon jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Palkintoperusteluissa Kallioniemeä luonnehdittiin seuraavasti:

Tuula Kallioniemi kirjoittaa lapsille ja nuorille suurella sydämellä ja laajalla tunnerekisterillä. Hänen monipuolinen ja laaja tuotantonsa kattaa lähes kaikki lasten- ja nuortenkirjallisuuden lajityypit.

Kallioniemi on ansioitunut kotimaisen lastenkirjallisuuden kehittäjänä. Hänen tavaramerkkejään ovat naseva dialogi, tilannekomiikka ja jäljittelemätön kallioniemeläinen huumori. Hänen kirjojaan on ilo lukea ääneen, mikä takaa niiden suosion lasten ja aikuisten keskuudessa.

Tuula Kallioniemi on tehnyt kunnianhimoisia kokeiluja lasten ja nuorten lyhytproosan alueella ja madaltanut etenkin poikien kynnystä tarttua kirjaan. Lukuharrastustaan aloittelevat lapset ja varhaisnuoret tuntevat hyvin hänen kirjasarjansa, joissa seikkailevat Karoliina, Totti ja Tiitus, Konsta, Reuhurinteen alakoululaiset sekä Tossavaisen veljekset. Kallioniemi seuraa virkeästi lasten- ja nuortenkirjallisuuden trendejä, mutta rohkenee myös kyseenalaistaa niitä.

Suvaitsevaisuus laajasti tulkittuna on tunnusomaista Tuula Kallioniemen koko tuotannolle. Erityisesti 2000-luvulla hän on tehnyt tärkeää ruohonjuuritason asennemuokkausta kuvatessaan adoptiolapsia, maahanmuuttajia ja erilaisia oppijoita päiväkoti- ja koulumaailmassa.

Kallioniemi kirjoittaa usein lapsen arkeen liittyvistä ja vaikeiksi mielletyistä aiheista. Hänellä on poikkeuksellisen herkät anturit myötäelää lapsen ja nuoren elämän erilaisia kipupisteitä. Kallioniemen kirjallinen resepti lasten ja nuorten pahoinvointia vastaan koostuu eri sukupolvien luontevasta yhdessäolosta ja kiireettömästä elämäntavasta.

Kirjailijan työnsä ohella Tuula Kallioniemi on suomentanut lasten- ja nuortenkirjoja sekä osallistunut erilaisiin oppikirja- ja aapistyöryhmiin. Hänen teoksiaan on käännetty ruotsiksi, tanskaksi, viroksi ja saksaksi.


Tuula Kallioniemi penäsi Taiteen keskustoimikunnan sivuilla julkaistussa kiitospuheessaan valtiolta ja eri toimijoilta vuoden 2001 Kirjaseikkailun kaltaista yhteisponnistusta lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lukemiskasvatuksen hyväksi.

Toisen kirjallisuuden valtionpalkinnon sai suomentaja Juhani Salokannel virolaisen A. H. Tammsaaren Totuus ja oikeus –romaanisarjan suomentamisesta.

2 kommenttia:

Valkoinen Kirahvi kirjoitti...

Kiitos tärkeän aiheen nostamisesta esille! Viimeisin minut hurmannut Tuula Kallioniemen kirjoittama Karoliina-sarja on aivan huikean hieno. Kallioniemi osaa kirjoittaa osuvaa, napakkaa lausetta aloitteleville lukijoille.

Nimetön kirjoitti...

Hyvänen aika. Kiitos tätä kautta arwoisa Kirahwi. Tärkeintä on pitää lippu korkealla. Meidän lajityyppi on kaiken perusta!

T von L