torstai 9. elokuuta 2012

"Aikuiset eivät huomaa lapsia. Se täällä on hätänä", sanoi opettaja


Timo Parvela & Jari Sinkkonen: Kouluun! Ekaluokkalaisen vanhemmille. 207 sivua. WSOY 2011.













Lastenkirjailija Timo Parvelan ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen selkeäsanainen opaskirja ekaluokkalaisten vanhemmille ilmestyi jo viime vuonna mutta ansaitsee taas koulujen alkamisen yhteydessä kaikkien vanhempien jakamattoman huomion.

Tekijöillä on rautainen asiantuntemus aiheeseensa: kummatkin ovat opettajan lapsia, Parvela myös kouluttautunut opettajaksi ja kumpikin osaa kiteyttää asioita kiinnostavaan ja kompaktiin muotoon.

Parvela ja Sinkkonen myös osaavat polemisoida ja nostavat hyviä, paljon puhuvia esimerkkejä elävästä elämästä.

Parvela kirjoittaa:

Lasten kouluttaminen tavoille on monin verroin vaikeampaa kuin kurittomimmankaan koiranpennun. Sitä paitsi piltit kasvavat suuremmiksi ja vaarallisemmiksi kuin isoinkaan piski. Pahat tavat juurtuvat, hyvät katoavat heti kun silmä välttää, ja uudelleen kouluttaminen se vasta vaikeaa onkin. Se minä on voinut sietää kotona tai metsälenkillä en enää myöhemmin toimikaan. Ei ainakaan ihmisten ilmoilla, eikä varsinkaan koulussa, missä samaan häkkiin ahdetaan nykyisin enemmän lapsia kuin koppikanalalaki sallii.


Sinkkonen valottaa lapsen kehityspsykologiaa ja ottaa esimerkkejä hoitamistaan lapsista. Näiden rinnalla hän jakaa myös ihanan maalaisjärkisiä mielipiteitään: "lapsella, joka ei harrasta mitään, on suuri riski kasvaa normaaliksi kansalaiseksi", sanoo Sinkkonen, ja on ilmeisen tosissaan.

Monelle ekaluokkalaiselle neljänkin tunnin koulupäivä on sinällään psyykkisesti ihan riittävän raskas suoritus, joten sen päälle ei enää olisi suotavaakaan järjestää muuta ohjelmaa kodin ulkopuolelta. Tehokkuuteen taipuvaisten vanhempien on tätä nykyisin vaikea ymmärtää.

Sinkkosen ansioksi on laskettava sekin, että hän kirjoittaa asiallisesti ja innostavasti myös lastenkirjallisuudesta ja lukemisen merkityksestä.

Parvelan ajatukset ovat tietysti hänen kirjailijataustansakin takia vielä Sinkkostakin syvällisempiä. Teräviä, kokemuksen rintaäänellä lausuttuja mielipiteitään Parvela laukoo mm. lastenhuumorista ja tarinoiden merkityksestä lapsille:

Lapsen pitää oppia tuntemaan tarinoita. Ne antavat hänelle pakopaikan, josta voi turvallisestai tarkastella maailmaa silloin, kun se tuntuu liian suurelta ja monimutkaiselta. tarinat ovat kuin linna ja meidän aikuisen, vanhempien, tehtävä on muurata se tarinalinna lapsen ympärille.


Viisaasti ja ytimekkäästi sanottu.

Karua kieltään kertoo tekijöiden toteamus siitä, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana lasten vanhemmat ovat muuttuneet erityisen paljon. Lapsen oikeuksia toisinaan täysin sokeasti puolustavat "leijonavanhemmat" ovat ehkä se kaikkein näkyvin ja opettajaa myös työllistävin ryhmä.

On yleistä, että vanhemmat eivät kaikkien opettajiin ja kouluun kohdistuvien vaatimusten alta näe niin sanotusti metsää puilta, eli he unohtavat lapsen ja tämän erityislaatuisuuden, kuten otsikon sitaatti Ellan luokan opettajan suulla sanoo.


Sinkkosen ja Parvelan kirjassa on monia puhuttelevia katkelmia Parvelan Ella-kirjoista.




Ella pääsee joulukuun lopulla myös valkokankaalle. Ella ja kaverit- nimisen elokuvan ohjaa Taneli Mustonen. Elokuvaa kuvataan parasta aikaa. Ohessa yksi lehdistökuva Ellan luokan ilmapiiristä. Mainoskuvien perusteella halutaan luoda kyläkoulumaista idylliä hirsiseinineen ja lautalattioineen.


Tuotannosta vastaa Snapper films ja Juha Wuolijoki. Käsikirjoituksen on tehnyt Aleksi Hyvärinen yhdessä Timo Parvelan kanssa.

Elokuva pohjaa Parvelan vuonna 2008 ilmestyneeseen Ella-sarjan kirjaan Ella ja Äf Yksi.

Elokuvan aikuisrooleissa nähdään Eero Milonoff (opettaja), Armi Toivanen (rehtori) sekä Pamela Tola, Ville Virtanen, Tiina Weckström ja Ville Myllyrinne.




Sinkkosen ja Parvelan Kouluun-kirjaa tekisi mieli suositella kaikkien ekaluokkalaisten vanhempien survival-kirjaksi.

Tämän lisäksi kaikkien ekaluokkalaisten vanhempien on syytä lukea ääneen koulutielle lähtevälle lapselleen Gunilla Bergströmin kuvakirja Mikko Mallikas mene kouluun.

Tähän kuvakirjaan Bergström on nimittäin oivaltavasti kiteyttänyt koulun aloittamiseen liittyvät pienet alkujännitykset - sekä koulua aloittavan lapsen että opettajan näkökulmasta.

1 kommentti:

Mila kirjoitti...

Satuin juuri eilen saamaan loppuun tämän Parvelan ja Sinkkosen kirjan (vaikka oma tyttöni menee jo tokalle). Voin lämpimästi suositella kirjaa kaikille pikkukoululaisten vanhemmille.