tiistai 4. syyskuuta 2012

Nuorten dekkarit koulivat paremmiksi lukijoiksi ja ... ihmisiksiPääkaupunkiseudulla asuville tarjoutuu tänään mainio tilaisuus osallistua Suomen Dekkariseuran järjestämään lasten- ja nuortendekkari-iltaan.

Kallion kirjastossa (os. Viides linja 11) esiintyvät kirjailija Pasi Lönn ja kustannustoimittaja Anna Warras klo 17.30 lähtien.

Pasi Lönn debytoi vuonna 2009 Tammen uudessa Musta kaista -dekkarisarjassa nuortenkirjalla Hyppy syvyyteen.

Käsikirjoitus osallistui Kouvolan dekkaripäivien kirjoituskilpailuun, jossa etsittiin nimenomaan varhaisnorille ja nuorille suunnattuja uusia käsikirjoituksia.

Sittemmin häneltä on ilmestynyt myös Harhaisku (2011) ja juuri äskettäin Rosvonkultaa. Kaikissa Lönnin dekkareissa seikkailevat kaverukset Jake ja Make.

Kiinnostavaa on se, että Lönn on toiselta ammatiltaan rikosylikonstaapeli.

Monissa lasten- ja nuortendekkareissa esiintyy koomisia tai muutoin kummallisesti käyttäytyviä virkavallan edustajia, joten voisi ajatella että Lönnin kirjoissa poliisin toimenkuva ja käytös olisivat lähempänä totuutta.

Toisaalta lastendekkarin kaavaan kuuluu, että lapset päihittävät kekseliäisyydessään, valppaudessaan ja nokkeluudessaan virkavallan jähmeät edustajat. Niinpä Lönnin dekkareiden hahmossa, konstaapeli Veijo Muusissa, on nimeä myöten hiukan parodiaa mukana.

 Yleisradion Keski-Suomen alueradiossa Lönn kertoo selkeäsanaisesti ja nasevasti nuortenkirjoistaan ja kirjoittamisensa lähtökohdista.

Nuorten lukuharrastus vaatii Lönnin mukaan nykyisin taustatuekseen hypetystä, mutta silti keskiössä on edelleen hyvä juttu, tarina, joka nappaa mukaansa.


Ei kommentteja: