torstai 28. maaliskuuta 2013

Tämän muumikirjan elinkaari on tosi lyhyt
















Muumikirjat 2013. 32 sivua. WSOY ja Tammi 2013.





Viime viikolla ilmestyneen syksyn kirjoja esittelevän WSOY:n kirjasanomien kupeessa postiluukkuun kopsahti myös Muumikirjat 2013 , jonka äärellä oli aivan pakko hieraista silmiään ja testata ymmärryksensä rajoja.

Ensimmäinen ja armollisin ajatukseni oli, että kirjapainossa on sattunut virhe: Muumikirjat 2013 on inhimillisen erehdyksen seurauksena sidottu koviin kansiin, kun alkuperäinen tarkoitus oli tehdä siitä nidottu mainoslehtinen.

Nykyisen kestävän kehityksen aikana tuntuu paitsi luonnon niin myös tietoisten kuluttajien rienaukselta sidotuttaa kirjamainoksia sisältävä tuote koviin kansiin!  

Julkaisun motiivina on tietysti Tove Janssonin tuleva juhlavuosi, ja esiteltävänä koko WSOY:n ja Tammen yhteinen laaja Jansson-tuoteperhe monine erilaisine juhlavuoden julkaisuineen. 

Totuuden nimissä on toki sanottava, että löytyy painotuotteesta sentään pieni informatiivinen teksti Tove Janssonista ja kinuskirusinoiden resepti Muumimamman keittokirjasta...


Taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on kirjoittanut uuden, lokakuussa ilmestyvän elämäkerran Tove Janssonista, joka on samalla ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys. Ruotsalainen Boel Westin ja norjalainen Tordis Ørjasaeter ovat aiemmin tehneet myös Suomessa ilmestyneet elämäkerrat aikuisille ja lapsille. Suomenruotsalainen Erik Kruskopf on tehnyt myös elämäkerran Janssonista kuvataiteilijana.


Ymmärrän toki pointin: kirjaluettelolla vedotaan lukuisiin Tove Jansson -entusiasteihin ja hehkutetaan jo etukäteen uusia tuotteita, joihin keräilijöiden on syytä henkisesti ja taloudellisesti varautua. 

Tässäkin luettelossa huomioni kiintyy siihen, että kirjat on laputettu ikä- ja kohdeluokituksilla. Suuressa osassa kirjoja on keltainen pyörylä, joka kertoo, onko kirja suunnattu 0+, 3+, 5+ -vuotiaille tai faneille. 


Kiinnostavaa on myös se, että Tove Janssonin henkeä kunnioittavien uusien muumi-aiheisten lastenkirjojen tekijät, Riina ja Sami Kaarla ja Päivi Arenius, esitellään henkilökuvin kuten myös Mukavat muumiamigurumit -kirjan tekijät, Laura von Knorring, Réka Király ja Minna Kurjenluoma.  Tove Janssonin oma taiteellinen panos tulee esiin Muumirjat 2013 -julkaisussa ainoastaan Muumilaakso juhlii. Muumien suuri juhlakirja 1:ssä sekä välillisesti Lars Janssonin Muumit. Sarjakuvaklassikot VI:ssa. 

Toivoa sopii, että varsinaisena juhlavuonna eli ensi vuonna saadaan uusintapainokset myös Janssonin rakastetuista kuvakirjoista, ennen muuta yhä radikaalista ja kokeellisesta Kuinka sitten kävikään -reikäkuvakirjasta, joka ilmestyi vuonna 1952. Kuvakirja löytyy edellä mainitusta juhlakirjasta kolmen alkuperäisen muumi-tarinan lisäksi, mutta kuvakirja on toki suunniteltu ihan erilliseksi, omaehtoiseksi taideteokseksi, ei antologian osaksi! 



Pienimmille lapsillekin on luvassa monta erilaista muumikirjaa ja vauvan ensimmäinen kuva-albumikin on saanut somisteekseen muumifiguureja.


Kustantajien uutuusluettelot tulevat vuosi vuodelta prameammiksi ja paksummiksi. Tammen uutuusluettelo Tammenlehti jäljittelee alkuosassaan jo naistenlehtien taittoa ja juttutyyppejä.

Rouva Huu toivoo kainosti, että monien kustantamoiden korean-kirjaviin uutuuskirjaluetteloihin sijoitettua pääomaa laitettaisiin vastaisuudessa lyhentämättömänä siihen kustantamoiden pääasiaan eli uusiin kirjoihin. 

Erityisen irvokkaalta panostus uutuuskirjaluetteloiden ulkoasuun tuntuu siksi, että Suomen Kustannusyhdistyksen julkaisema Vuoden kirjat –luettelo tuli tiensä päähän juuri siinä vaiheessa, kun uutuuksien nimekemäärät ryöstäytyivät käsistä ja lukijat olisivat entistä enemmän tarvinneet puolueetonta listatietoa ilmestyvästä kirjallisuudesta. 

Vuoden kirjat -luettelo lopetettiin vuonna 2009 kustantajien omasta aloitteesta 30:nteen vuosikertaansa.  Luetteloa jaettiin syksyisin ilmaiseksi kirjakaupoissa ja muissa kirja-alan tilaisuuksissa. Se ei visuaalisella ilmiasullaan viekoitellut, mutta antoi silti kompaktia tietoa kirjatarjonnasta. 


1 kommentti:

Essi kirjoitti...

Meidän hyllystä puuttuu Vaarallinen matka. Uusintapainos siitäkin! ;-)