keskiviikko 14. joulukuuta 2016

14. luukku: Toiveena valkea joulu


Lumoavat joulusadut. Useita kirjoittajia ja kuvittajia, suomennos Sari Luhtanen, 192 sivua, Gummerus 2016.Brittiläisestä joulutarinoiden antologiasta Lumoavat joulusadut löytyy 16 joulumielen nostatukseen sopivaa satua, tarinaa, kertomusta tai runoa sekä muutama tunnettu joululaulu.

Lumoavat joulusadut kiteyttää joulusatuperinteen kaikki kliseet ja maneerit, jotka löytyivät jo varhaisista 1800-luvun joulutarinoista.Herra Orava saa kutsun metsän eläinten juhlaan, mutta siitä se viis
veisaa. Kuvitusta tarinaan Herra Oravan joulu tarinakokoelmassa
Lumoavat joulusadut (Gummerus 2016).

Herra Oravan joulu kertoo jouluun vastahankaisesti suhtautuvasta oravasta, ja näin se viittoo selkeästi Charles Dickensin Saiturin jouluun, joka on  brittiläisten klassinen joulukertomus.

Herra Orava ei voinut sietää joulua. Sen mielestä joulua pahempi oli vain se, että kaikki hupsut eläimet teeskentelivät olevansa ystävällisiä toisilleen – ja vain siksi, että oli joulu. Se ei todellakaan ymmärtänyt, miksi kaikki olivat niin hyväntuulisia. 
”Joutavaa pötyä”, herra Orava mutisi, kun se nakutti vasaralla kylttiä ulko-oveensa. 
”JOULU ON PERUTTU”, se luki ääneen.

Mutta herra Oravan mieli muuttuu, kun se tulee autetuksi hädän hetkellä ja oivaltaa näin omakohtaisesti lähimmäisenrakkauden ja joulun syvimmän merkityksen.

Mutta näin muikealta (viides oikealta) herra Orava näyttää, kun päättää sittenkin toimertautua joulujuhlaan! Kuvitusta tarinaan Herra Oravan joulutarinakokoelmassa 
Lumoavat joulusadut (Gummerus 2016).


Lahjoista paras -tarinassa prinsessa Roosa haluaa hankkia isälleen arvokkaan lahjan, mutta kohtaaminen köyhän Juho-pojan kanssa saa hänet toisiin aatoksiin. Ja tietysti käy niin, että Roosan itse tekemä joululahja päihittää mennen tullen kuninkaan saamat arvokkaat mutta ilman tunnesidosta annetut lahjat!

Maaginen rekiretki -tarinassa kerrotaan etelän lämmössä ja auringossa asuvasta Teresasta, joka toivoo Joulupukilta lumisen joulun.  Ja unessa Teresan toive toteutuu! Aamulla herätessään Teresa saa todisteen unelleen:  lahjojen joukosta löytyy lumisadepallo, jossa hän tanssii lumiukon ympärille muiden unessa seikkailleiden lasten kanssa!

Kuvitus on herttaista ja persoonatonta. Sisäsivuilla luetellaan kyllä kirjailijat ja kuvittajat, mutta ei yksilöidä tekijöitä tarinakohtaisesti. 

Kokoelman suomentajan Sari Luhtasen nimiin on laitettu pari jouluaiheista runoa, Metsän kuoro ja Jouluajelu.

Brittiläisen jouluperinteen mukaan Joulupukki lentää taivaan halki porotokallaan ja mistelein koristellun avotakan kupeessa roikkuu joulusukkia. 

Ja lunta… sitä sataa TODELLA sankasti lähes joka aukeamalla!

Ei kommentteja: