torstai 8. joulukuuta 2016

8. luukku: Superäiti pelastaa Joulupukin


Kalle Hakkola & Mari Ahokoivu: Sanni & Joonas: Talviyö, 66 sivua. Toimittanut Janne-Matti Keisala, Kustannusosakeyhtiö Kumiorava 2014.Kotimainen pikkulasten sarjakuvakirjallisuus on perin vähäistä, ja siksi jokainen niistä olisi erityisen noston väärtti.

Kalle Hakkolan ja Mari Ahokoivun ehtiväiset sisarukset Sanni ja Joonas seikkailevat myös tänä vuonna ilmestyneessä uutuudessa Sanni & Joonas: Hugo-serkku, jossa on huomattavasti tätä ensimmäistä osaa räyhäkämpi kansikuva.

Ykkösosassa sisarusten talvisen arjen kuvaus on leppeää ja tuttuudessaan turvallista.

Sanni ja Joonas asuvat maaseudulla vaarin ja äidin kanssa. Vaari hoitaa perinteisiä miesten töitä – lumen kolausta ja talon lämmitystä, mutta väsyy jo helposti.

Palomiehenä työskentelevästä äidistä piirtyy varsinaisen arjen sankarin muotokuva: lasten villeissä mielikuvissa - tai ihan oikeasti – äiti pelastaa muiden muassa kelkasta pudonneen joulupukin ja lumeen hautautuneen oravan.

Äiti pelastaa oravia, pulkalla vaarallisesta kohdasta laskevia lapsia
ja reestä pudonneita joulupukkeja! Mari Ahokoivun kuvitusta Kalle Hakkolan
sarjakuvatarinaan Sanni & Joonas: Talviyö (Kumiorava 2014). 


Ja jälleen rouva Huu hihkaisi riemusta, kun löysi hienon tunnelmakuvan, jossa äiti lukee lapsilleen iltasatua!

Sarjakuva-albumissa on Kalle Hakkolan neljä lyhyttä  erillistä tarinaa: Talviyö, Sannin teekutsut, Superäidin seikkailut ja Sanni-Perhonen. Kaikkia niitä yhdistää kiinteä perheyhteys, sisarusten nahistelun ja keskinäisen solidaarisuuden kuvaus sekä lapsen rönsyilevän mielikuvituksen kunnioitus.  

Onneksi äitikin osaa kiireisen arjen keskellä rentoutua sohvalla
loikoillen ja lukien! Tällaisia asetelmia lisää kaikkiin lastenkirjoihin,
 toivoo rouva Huu. Mari Ahokoivun kuvitusta Kalle Hakkolan
sarjakuvatarinaan Sanni & Joonas: Talviyö (Kumiorava 2014).


Lapsen arkeen kuuluvat myös erilaiset pelot ja niitä Hakkola ja Ahokoivu työstävät lapsen ehdoilla. Sisarukset havahtuvat kesken unien outoon ääneen, joka paljastuukin vaarin kuorsaukseksi. Vaarilla taitaa olla uniapnea, sillä lapset pelästyvät tämän kuolleen, kun hengitys kesken kaiken katkeaa. Aiemmin äiti onkin ilmaissut vaarille huolensa, ettei tämä rehkisi yli voimiensa. 

Mari Ahokoivun sarjakuvaruudut vaihtavat rytmikkäästi kokoaan, väritys muuntuu hennosta pastellista tymäkämpiin tummiin väreihin tunnetilojen ja päivänkierron mukaan. Lasten ilmeet piirtyvät pienin vedoin ja ilmaisevat vahvasti tunnetiloja.


... ja illan tullen äiti tietenkin lukee lapsilleen säkkituolissa
loikoillen iltasadun. Mari Ahokoivun kuvitusta Kalle Hakkolan 
sarjakuvatarinaan Sanni & Joonas: Talviyö (Kumiorava 2014).  


Niukasta tekstistä huolimatta sarjakuva-albumi on täyteläinen ja tapahtumiltaan runsas. 

Lapset valitsevat nykyisin luettavansa pitkälti omien intressiensä mukaan. Siksi on tärkeää, että tarjolla olisi myös laadukkaita kotimaisia sarjakuvia lukutaidon alkuvaiheeseen.

Sannilla ja Joonaksella on myös omat sivut, mistä löytyy mm. Sanni & Joonas -sarjakuvakirjojen hahmogalleria ja toiminnallista puuhaa.Ei kommentteja: