sunnuntai 18. joulukuuta 2016

18. luukku: ”Tunnelma oli hyvin jouluinen”


Enid Blyton: Viisikon uudet seikkailut, suomentanut Turun yliopiston suomentajaseminaari Hilkka Pekkasen johdolla, 153 sivua, Tammi 2016.
Sisarukset Leo, Dick ja Anne joutuvat äidin tulirokon takia karanteeniin serkkunsa luokse.

Lähestyvästä joulusta huolimatta Leo, Dick, Anne ja Pauli joutuvat opiskelemaan uutterasti kotiopettajan johdolla. 

Jostain syystä poikatyttö Paulin Tim-koira suhtautuu alusta alkaen Roland-opettajaan korvat luimussa.

Blytonin lastenkirjoille ominainen ihmisten tyypittely ulkonäön perusteella tulee esiin, kun Pauli sanoutuu irti serkkujensa opettajan liehittelystä. 

Dick ihmettelee, kuinka Pauli voi nähdä Rolandin ohuet huulet tämän parran ja viiksien läpi:
 – En tykkää ohuthuulisista ihmisistä. Ne ovat aina ilkeitä ja kovia. Enkä pidä hänen kylmistä silmistäänkään. Te muut saatte kyllä häntä mielin määrin mielistellä, mutta minä en aio tehdä niin.

Lapset löytävät Kirrinin talosta salaperäisen karttakäärön, joka kiinnostaa huomattavasti enemmän kuin kouluvelvollisuudet. Kirrinissä yöpyvillä taiteilijoillakaan ei taida olla ihan rehellisiä aikeita. Ja tietysti jännite kiristyy, kun Paulin tutkijaisän tärkeistä tutkimusmuistiinpanoista katoaa kolme tärkeää sivua…

Joulu häilyy tihentyvän seikkailun taustalla melko pienin maininnoin:.

Seuraavina päivinä lapset eivät ehtineet ajatella salaista tietä paljonkaan, sillä joulu oli tulossa, ja tehtävää riitti. 
Oli piirrettävä ja maalattava joulukortteja vanhemmille ja ystäville. Talo piti koristella. Lapset lähtivät keräämään orjanlaakerinlehviä opettaja Rolandin kanssa ja palasivat kotiin syli niitä täynnä. 
– Olette itsekin kuin suoraan joulukortista, Fanny-täti sanoi kun he tulivat puutarhapolkua pitkin kantaen punamarjaisia orjanlaakerioksia olkapäillään.
 [ – – ] Olohuoneen hyllyillä oli monta rasiallista paukkukaramelleja, ja kaikkialla oli salaperäisiä paketteja. Tunnelma oli hyvin jouluinen. Lapset olivat iloisia ja innostuneita.Tammi on teettänyt Enid Blytonin Viisikko-kirjojen suomennosten 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi teettänyt Turun yliopiston kääntäjäopiskelijoilla
uudet käännökset kolmesta sarjan kirjasta, Viisikko aarresaarella, Viisikon uudet seikkailut ja Viisikko karkuteillä


Ei kommentteja: