torstai 1. joulukuuta 2016

1. luukku: Joulurauhan raivaajille joka päivälle jouluinen runo
Toim. Tuula Korolainen: Ihan täysi tonttu! Runollinen joulukalenteri, kuvittanut Virpi Penna, 39 sivua, Lasten Keskus 2015.
Lastenkirjahyllyn perinteisen joulukirjakalenterin ensimmäisestä luukusta löytyy runokuvakirja, josta löytyy joulumielen nostatusta aina aattoon asti.

Tuula Korolaisen toimittamassa kokoelmassa Ihan täysi tonttu on nimittäin 24 joulurunoa, jotka tilattiin suomalaisilta lastenkirjailijoilta parin vuoden takaiseen  Pro Lastenkirjallisuus -yhdistyksen Helsingissä toteuttamaan  Tarinoiden puisto -tapahtumaan.

Vielä sata vuotta sitten joulurunoperinne oli voimissaan aapisissa ja lukukirjoissa sekä lasten- ja joululehdissä, mutta nyttemmin joulurunoja näkee ja kuulee vähemmän. 

Päiväkodit ja koulut sentään vielä joulujuhlissa hyödyntävät uutta ja vanhaa joulurunovarantoa, ääneen lausuttuina ja laulettuina.

Runoja ovat kokoelmaan kirjoittaneet Korolaisen lisäksi Hannele Huovi, Jukka Itkonen, Jukka Parkkinen, Annika Sandelin, Eppu Nuotio, Kaija Pispa ja Pia Perkiö.

Tonttujen ja lapsiperheiden jouluvalmistelut ovat monen runon aiheena.


Joulusiivoukseen riittyvä stressikään ei ole enää tabu joulukirjoissa.
Virpi Pennan kuvitusta Eppu Nuotion Perhejoulu-runoon runokuvakirjassa
Ihan täysi tonttu, runollinen joulukirjakalenteri (Lasten Keskus 2015). 


Eppu Nuotion ”Perhejoulu”  tiivistää vimmaisen jouluidyllin tavoittelun karuun todellisuuteen: piparkakut unohtuvat uuniin, kuusi on vinossa ja pöytäliinassa tahra, mutta siitä huolimatta tunnelma on kohdallaan:

  – – Otetaan laulu. 
Otetaan hyasintin tuoksu. 
Otetaan kulkunen ja kilisytetään sitä. 
Otetaan kirja ja kullat kainaloon. 
Otetaan valokuva. 

Tuula Korolaisen ”Ciao, Lucia” on runokirje marttyyrin kuoleman kokeneelle Lucialle, jonka kunniaksi vietetään Lucian päivää.

Jukka Itkosen ”Joulukala” on ilmitasollaan mainio kuvaus suomalaisen miehen kosmisesta vapauden tunteesta pilkkijäällä, mutta siitäkin sukeutuu jouluinen, hyväntahtoisuutta, anteliaisuutta ja yhteisöllisyyttä puolustava runo, sillä ”jaettuna kala muuttuu kaksin verroin suuremmaksi”.


Painokkaimmin kantaa ottaa Annika Sandelinin Itsenäisyyspäivän runo Suomen lipusta. Saarijärven Paavon tavoin meidänkin on autettava hädässä olevia ja avata ikkunamme ”ulos kaiken maailman ääriin”.

Virpi Pennan värikylläinen kuvitus on eloisaa.  Sinisen sävyt pakkashuurusta talvisen taivaan hämärään toimivat mainiona kontrastina joulun punaiselle.Ei kommentteja: