maanantai 5. joulukuuta 2016

5. luukku: Jouluaattonakin ratkotaan ihmissuhdekiemuroitaMaureen Johnson, John Green & Lauren Myracle: Let it snow. Kolme talvista rakkaustarinaa (Jubilee express, suom.  Inka Parpola, Lumienkeli-ilmiö, suom. Helene Bützov ja Sikojen suojeluspyhimys, suom.Kaisa Kattelus), 312 sivua, WSOY 2016. Kansikuvan suunnittelu Rodrigo Corral Design.
Kolme yhdysvaltalaista nuortenkirjailijaa ovat kukin sepittäneet omat tarinansa samasta jouluaattopäivän tapahtumista Cracetownin pikkukaupungissa. Kullakin tarinalla on omat päähenkilönsä, mutta heidän tiensä risteytyvät. Tällainen episodimainen rakenne on nykyisin yleinen myös elokuvissa.

Mahtaakohan tämäkin ilmiö pian tulla Suomeen kotoperäisinä toteutuksina? Hyvin todennäköistä, sillä suomalaisen nuortenromaanin mitta on  hyvällä tavalla lyhentynyt viime aikoina ja parhaimmillaan erilaiset risteävät kirjailijaäänet voivat lihottaa lyhyttäkin tarinaa lukijaa kiinnostavalla tavalla.

Suomessa entuudestaan tuntemattomilla Maureen Johnsonilla  (s. 1973) ja Lauren Myraclella (s. 1969) on kotimaassaan nykynuortenromaanin  pelastajaksikin nimettyä John Greeniä (s. 1977) pidempi ura lasten- ja nuortenkirjailijoina.

Maureen Johnsonilla on kiitollisin tehtävä käynnistää tarina. Jubileen perheen jouluaatto saa uuden yllättävän käänten, kun tytön vanhemmat pidätetään Flobie-joulukylän uusien osien myyntitapahtumasta, joka paisuu mellakaksi. Jubileen on tarkoitus lähteä isovanhempiensa luokse kauas Floridaan, mutta sakea lumipyry katkaisee junamatkan melkein alkuunsa. Jubilee ei lamaannu, vaan etsiytyy radan varren pikkukaupunkiin. Kaikkien tarinoiden kannalta keskiöön nousee kahvila, jonne myös samassa junassa matkustanut cheerleading-ryhmä asettautuu.

John Greenen tarina Lumienkeli-ilmiö hajoaa kolmen keskushenkilönsä ja säntäilyn takia kokoelman heppoisimmaksi. Lauren Myraclen Sikojen suojelupyhimyksessä suurimman huomion anastavat miniatyyrikokoinen possu ja Addien ihmissuhdetempoilut.

Amerikkalaisen nuorisokulttuurin nykyvariaatiot näkyvät Starbucks-kahvila –mainintoina ja mittavina jouluvalmisteluina. 

Suomalaisnuoret saattavat kadehtia sikäläistä käytäntöä, jonka mukaan on ihan ookoo lähteä perhejoulun angstisesta tunnelmasta kavereiden kanssa kaupungin ainoaan avoinna olevaan kahvilaan.

Seurustelussa pähkäillään ja tehdään hätäpäissä vääriäkin ratkaisuja. Maureen Johnsonin tarinassa Jubileen pitkäaikainen ja täydellinen poikaystävä Noah, joka on ”tangentiaalisesti ruotsalainen”,  saa onneksi ansionsa mukaan. 

Kolmesta tarinasta on tekeillä elokuva, joka tulee ensi-iltaan vuoden 2017 lopulla.
Ei kommentteja: