perjantai 16. joulukuuta 2016

16. luukku:"Toisilla kestää kauan selvittää oma tarkoituksensa maailmassa"


Matt Haig: Poika nimeltä Joulu, kuvittanut Chris Mould, suomentanut Sarianna Silvonen, 267 sivua, Aula & Co 2016.

Joulupukin alkuperästä kertovat lastenkirjat tuovat yhden kiinnostavan säikeen jouluaiheiseen lastenkirjallisuuteen.

Toisin kuin voisi luulla, suomalaisilla ei ole kovin kummoista monopoli-oikeutta näihin kirjoihin. 

Brittiläinen Matt Haig on Suomessa entuudestaan vielä tuntematon tekijä, joka on kotimaassaan kuitenkin saanut useita lastenkirjallisuuden  palkintoja ja ehdokkuuksia.

Poika nimeltä joulu on hieman hämmentävä sekoitus Charles Dickensin joulutarinoita, Roald Dahlin lastenromaanien särmikästä hahmogalleriaa, perinteistä joulukuvastoa ja rivakkaa action-toimintaa makaabereine lisukkeineen.

Nikolas on 11-vuotias poika, joka asuu matalassa töllissä yhdessä rutiköyhän halonhakkaajaisänsä kanssa. Äiti on kuollut aiemmin tapaturmaisesti. Nikolaksella on vain naurisnukke ja puinen reki leikkikaluinaan. 

Vaatimattomista oloista huolimatta Nikolaksella on asiat hyvin, sillä  
Nikolaksen mielestä päivän paras hetki oli nukkumaanmenoaika, koska silloin isä kertoi hänelle tarinoita. Pieni ruskea hiiri, jolle Nikolas oli antanut nimeksi Miika, hiipi sisälle mökin lämpöön ja kuunteli myös. 

Ja isä kertoo tontuista, jotka asuvat

--- Suomen ainoan vuoren toisella puolella, salaisen vuoren, jonka olemassaoloa jotkut ihmiset jopa epäilevät. Tontut asuivat taikamaassa, lumipeitteisessä kylässä nimeltä Tonttuvaara, keskellä metsäisiä kukkuloita.
 
Isä on lähdössä tutkimusmatkalle, joka voisi onnistuessaan ratkaista kaikki toimeentulohuolet. Mutta Nikolaksen pitäisi jäädä kotiin ynseän Charlotta-tädin hoteisiin.

Ennalta-arvattavasti Nikolas antaa huutia Charlotta-tädin tylylle hoivalle. Hän karkaa kotoaan ja saa apua Salama-porolta. Ja niin Miika-hiiren, Nikolaksen ja Salaman seikkailu voi alkaa.

Kirjan graafinen ilme on viimeistelty, ja Chris Mouldin kuvitus on eloisaa ja
toimii dynaamisesti tarinan eteenpäin kuljettajana. Chris Mouldin kuvitusta Matt Haigin lastenromaaniin Poika nimeltä Joulu (Aula 2016). Kolmikko päätyy Tonttukylään, mutta siellä hallinnoi Vodol-ukki, joka on kieltänyt kaiken hauskanpidon. Isän jäljet johtavat nekin Tonttukylään, ja Nikolas joutuu aprikoimaan isänsä tekojen vaikuttimia, kun kuulee Tonttulasta  kidnapatusta Pikku  Kipistä.

Ankeutta ja uskomattomia juonenkäänteitä piisaa, mutta Nikolaksen sympaattinen hahmo  kantaa kyllä  tarinan onnelliseen loppuun asti.

Ja kaikille lienee jo tässä vaiheessa selvää, mikä Nikolaksesta tuli aikuiseksi vartuttuaan ? Pienestä hintelästä pojasta sukeutuu vuosikymmenten kuluessa ja monenlaisten elämänkokemusten mittaan tietysti  Joulupukki! Chris Mouldin kuvitusta Matt Haigin lastenromaaniin Poika nimeltä Joulu (Aula 2016).  


Muita kirjoja Joulupukista:

Mauri Kunnas: Joulupukki: kirja Joulupukin ja tonttujen puuhista Korvatunturilla, Otava 2001

Marko Leino:  Joulutarina, Gummerus 2007

Paula Havaste: Joulupukin tarina, kuv. Riikka Jäntti, Gummerus 2006


Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia, Schildts & Söderströms 2014

Ei kommentteja: