lauantai 12. kesäkuuta 2010

Hyvää tekeviä runoja

Jukka Itkonen: Krokotiili hikoaa ja muita eläinrunoja. Kuvittanut ja taittanut Matti Pikkujämsä. Kirjapaja 2010. 32 sivua.


Jukka Itkosen ja Matti Pikkujämsän runokuvakirja viehättää pelkistetyllä ja kuva- ja runokielellään. Tällaisia konstailemattomia runokuvakirjoja tarvitaan siirtymävaiheessa pahvisista katselukirjoista ns. tavallisiin lastenkirjoihin.

Rouva Huu muistaa omasta varhaisesta lapsuudestaan Kirsi Kunnaksen riimitykset japanilaisiin nelivärivalokuviin kirjoissa Hau hau koiranpennut ja Kis kis kissanpennut (Weilin+Göös 1968). Lyhyet riimilliset runot oli helppo oppia ulkoa ja niitä saattoi "lukea" myös omin päin moneen kertaan, aina uudelleen.

Jukka Itkonen oli tänään Tampereen runoviikon kunniaksi Akateemisen kirjakaupan vieraana, ja Rouva Huu hätyytettiin lyhyellä varoitusajalla Itkosta haastattelemaan.

Itkonen kertoi saaneensa idean runokuvakirjaan vieraillessaan kirjallisen jalkapallojoukkueen, FC Kynän, kanssa Tansaniassa. Jalkapalloilevat kirjailijat veivät paikallisille lapsille ison säkillisen jalkapalloja ja vastineeksi Itkonen - luontodokumenttien ystävänä - sai sytykkeen kirjoittaa riimitettyjä runoja Afrikan eläimistä. Omat nimikkorunonsa ovat saaneet esimerkiksi vyötiäinen, kirahvi ja rapu:

Saksia kaksi,
sen kovemmaksi
tuskin mikään eläin muuttuu.

Kivikova kuoreltaan,
hidas, vauhti puuttuu.

Varo ravun saksia
jos se sinuun suuttuu.Matti Pikkujämsän kuvitus hyödyntää kirkkaita, selkeitä väripintoja ja perspektiiviopiltaan se myötäilee afrikkalaista kuvakulttuuria. Näiltä osin Pikkujämsän tyylissä on paljon samaa kuin yhdysvaltalaisen Eric Carlen kuvituksissa. Käsityöläisyys näkyy Pikkujämsän käsin tekstauksessa ja vaikkapa lasta hauskuttavassa visuaalisestikin veikeässä kuvituksessa runoon Termiitin pesä, jossa jokainen termiitti on yhtä huolellisesti kuvaan tallennettu:Kuvakirjan tuotosta osa ohjataan suoraan Yhteisvastuukeräykseen Suomen lapsiperheille ja Haitiin.

Suvaitsevaisuus sekä maan hiljaisten ja syrjään sysittyjen huomioiminen on leimallista Jukka Itkosen koko lastenkirjatuotannolle. Hän on kuvannut heltymyksellä monissa lastenrunoissaan muun muassa kodittomia koiria ja muutoin reissussa rähjääntyneitä elämän laitapuolen kulkijoita.

2 kommenttia:

JohannaL kirjoitti...

Kiitos näistä! :)

Reeta Karoliina kirjoitti...

Meillä on tämä ihana kirja, suosittelen kaikille muillekin! :-)