sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Tampere ryhtyy runolle

Viime torstaina kuopuksen alakoulun kevätjuhla havahdutti Rouva Huun jälleen huomaamaan, että kevät on runoudelle erityisen otollista aikaa.

Nekalan koulun kevätjuhlan kantavaksi teemaksi oli otettu luonto. Ohjelmistossa kuultiin paljon kotimaista lastenlyriikkaa, hellyttävästi vuoroluentana lausuttuina runosikerminä tai sävellettyinä lauluina.

Alkavalla viikolla Tampereesta tulee Suomen virallinen runokaupunki, kun koko viikkoa vietetään runon merkeissä eri puolilla kaupunkia.

Runous levittäytyy esimerkiksi Koukkuniemen vanhainkotiin, Kelaan ja Kauppahalliin, kaduille ja toreille – ja tietysti myös Metson kirjastoon, Runokauppa Kattilaan ja Annikinkadulle, joka on jo maankuulu omista jokakesäisistä runofestivaaleistaan.

Luvassa on myös esimerkiksi kirjanjulkistuksia, runokaraokea, runoimprovisaatiota, runomeditaatiota ja poikkitaiteellista runon työstämistä. Toivottavasti tamperelaiset eivät saa viikon aikana RUNOÄHKYÄ, sen verran monipuoliselta ohjelma näyttää.

Idean isinä ovat runoilijat Risto Ahti ja Erkki Kiviniemi, joka luotsaa myös runokirjakauppa Kattilaa Hämeenpuistossa. Tapahtuman suojelijana on akateemikko, runoilija Kirsi Kunnas.

Kirsi Kunnas avaa huomenna maanantaina klo 12 Tampereen Tammelan torilla tapahtuman.

Maakuntakirjasto Metsossa on lastenrunouden matineoita otsikolla Karhunpoika sairastaa kaksin kappalein maanantaina ja torstaina klo 17.Tilaisuuksissa kuullaan vanhoja, rakastettuja lastenrunoja.

Lastenrunouden runoraati pidetään Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutisssa tiistaina klo 14 lähtien, juontajana lastenkirjailija Tuula Korolainen.

Tiistaina ja keskiviikkona pirkanmaalaiset runoilijat tekevät yllättäviä runovierailuja TKL:n busseihin, mukana myös lasten- ja nuortenkirjaiijat Kirsti Kuronen, Terhi Rannela ja Katariina Romppainen.

Torstaina Kirsi Kunnas on runoilijavieraana runokauppa Kattilassa Hämeenpuistossa klo 16–17 ja samana iltana klo 17.30 hän esiintyy Metsossa studia generalia -tilaisuudessa yhdessä emeritaprofessorin, tutkija Leena Kirstinän kanssa.

Lauantaina on Annikin runofestivaalien aika ja sen kupeessa järjestetään myös lasten runotyöpajoja.

Sunnuntaina lastenrunous keskittyy koko päiväksi lastenkulttuurikeskus Rullaan sanataideyhdistys Yöstäjän järjestämään Lastenrunofestivaaliin, jossa Rouva Huun fanittama lastenmusiikkiyhtye Tohtori Orff ja Herra Dalcroze pistää lasten ja aikuisten lyriikkajalat vipattamaan.

Runoseikkailuradalla voi metsästää vinkeimpiä riimejä. Rullassa esiintyvät myös kirjavinkkari Sirpa Pohjola sekä lastenkirjailija-kuvittaja Petra Heikkilä.

2 kommenttia:

kirsti k kirjoitti...

Kiva, että mainostat tapahtumaa. Tervetuloa kaikki runoähkyilemään! (Avajaiset ovat muuten Tammelantorilla.)

Rouva Huu kirjoitti...

Ooja.

Kiitos Kirsti oikaisusta, avajaiset siis olivat tänään Tammelan torilla, ei Keskustorilla.