torstai 17. kesäkuuta 2010

Tyttöyden ytimessä


Jacqueline Wilson: Yökylässä. Kuvittanut Nick Sharrat. 95 sivua. Otava 2010.
Brittiläinen Jacqueline Wilson on mestari taltioimaan vähän alle ja yli 10-vuotiaiden tyttöjen elämän isompia ja pienempiä kipupisteitä. Vaikka aiheet ovat usein rankkoja, hän onnistuu leppeällä ja elämänmyönteisellä käsittelyllään valamaan lukijoihinsa toivoa, että ongelmat ovat selviytymistä varten.

Amy, Bella, Chloe, Daisy ja Emily ovat hitsaantuneet ABCDE-viisikoksi, joka tekee kaiken yhdessä ja tiukan joukkokontrollin alaisena. Uusin villitys on yökyläily ja jokainen tyttö pinnistelee tehdäkseen vaikutuksen muihin ystäviinsä.

Wilson käsittelee viiltävän tarkasti ja siloittelematta tyttöjen välistä valtataistelua, johon aikuistenkin on vaikea puuttua. Chloe on tyttöporukan pomo, ynseä ja toisia jatkuvasti mollaava hemmoteltu tyttörukka.

Daisykin haluaisi järjestää pyjamabileet, mutta häntä askarruttaa kovasti se, kuinka ystävät suhtautuvat hänen isosiskoonsa Lilyyn. Kehitysvammainen ja ympäri vuorokauden hoivaa ja huomiota vaativa Lily muodostuukin ystävyyden ja suvaitsevaisuuden koetinkiveksi, mutta loppu on tietysti onnellinen. Ja Chloekin osoittautuu loppujen lopuksi varsin inhimilliseksi…

Wilsonin teksti on helppolukuista ja jyrkkien luonnetyypittelyjen takia myös viihteellistä, mutta hänen esille nostamansa arkiset asiat ovat tärkeitä ja ajatuksia herättäviä, yhtälaisesti sekä lapsi- että aikuislukijan näkökulmasta.

Ei kommentteja: