keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Nuoruuden rosoa ja tuimia tunteita


Toim. Tuula Korolainen ja Riitta Tulusto: Pää auki! Säkeitä nuorille. Kuvittanut Virpi Talvitie. 206 sivua. LK-kirjat 2010. Typografia ja taitto Maikki Rantala.

Kevään ja kesän juhlakauden alkuun on juuri parahultaisen sopivasti ilmestynyt oivallinen lahjateos, runovalikoima nuoruuden vimmasta ja viisaudesta.

Pää auki! käy hauskasti vuoropuhelua pari vuotta sitten samoilta tekijöiltä ilmestyneen ikäihmisille suunnatun Pää tallella -antologian (LK-kirjat 2008, 3. painos 2009) kanssa.

Tuula Korolainen ja Riitta Tulusto ovat haravoineet kiitettävästi parin viime vuosikymmenen runotarjontaa ja poimineet mukaan myös ilahduttavasti rock-lyriikkaa, esim. Samuli Putrolta, Maija Vilkkumaalta, Maritta Kuulalta, Ismo Alangolta ja Otto Grundströmiltä.

Oivia runovalintoja on tehty myös vanhemmasta runoudesta; sijansa ovat saaneet niin Eino Leino kuin Aila Meriluotokin. Ja esimerkiksi Jarkko Laineen ja Arja Tiaisen runotkaan eivät vaikuta aikansa eläneiltä, vaan tavoittavat yllättävän kirpeästi nuoruuden tuntoja.

Nuorten lyriikka on ylimalkaan tällä hetkellä hyvässä myötätuulessa. Kari Levolan toimittama Runo vieköön (Tammi 2009) heitti haasteen tunnetuille kirjailijoille kirjoittaa freesisti nykynuorille. Kirja on tavoittanut Lukukeskuksen sanannimisen kampanjan ja tehtävävihkosen myötä myös koulut eri puolilla Suomea.

Levolan toimittamassa kirjassa on Jyrki Heikkisen itse kuvittamia runoja, mutta muutoin siinä luotetaan runon synnyttävän omat visionsa lukijan mielessä.

Pää auki –kokoelman valttina ja raikastajana on kuvittaja Virpi Talvitien, armoitetun tekstin visualisoijan, tulkintoja tunteista, nuoruuden taitekohdista ja vimmaisesta etsikkoajasta.

Kuva-assosiaatioissaan Talvitie luottaa lukijaan eikä selitä kuvia puhki.

Ei kommentteja: