maanantai 28. kesäkuuta 2010

Majat ovat nyt muotia


Louis Espinassous: Rakennetaan maja! Kuvitukset Amandine Labarre, Frédéric Pillot ja Christian Verdun. Suomentanut Sari Kumpulainen. 57 sivua. Nemo 2010.

Rakennetaan maja on yllättävän monipuolinen ja eri ikäisiä inspiroiva tietokirja, jonka kaltaista Rouva Huu on odottanut jo pitkään ilmestyväksi myös Suomen kirjamarkkinoille.

Yllättävää on kuitenkin se, että ensimmäinen lapsille suunnattu majanrakennuskirja on ranskalaista alkuperää. Eikö suomalaisinkin voimin olisi osattu tehdä vastaavaa? Toisaalta Louis Espinassouksen kirjan rouhea ja luonnonmukaisuutta korostava tyyli on sellaisenaan varsin hyvin sovellettavissa Suomeenkin. Yhtenä majatyyppinä rakennetaan muun muassa suomalaiskansallinen laavu!Kirjassa on 24 erilaista majan rakennusohjetta, joissa esitellään samalla hauskasti eri maiden rakennuskulttuuria ja arkkitehtuurin alkeita. Tekijä muistuttaa fiksusti, että on tärkeää varmistaa maanomistajalta, että majan rakentaminen on luvallista ja kehottaa käyttämään luonnon säästämiseksi mahdollisimman paljon tuulen kaatamia puita ja oksia.

Vanhempien avun tarpeellisuudesta muistutetaan niin ikään taajaan. Siihen nähden on aika hassua, että kirjan kannessa on kyltti "Kielletty aikuisilta"!

Rouva Huu on jo pitkään suunnitellut omalle pihalleen jotain pergolan kaltaista rakennelmaa, ja tämän kirjan ohjeet antavat tähänkin hankkeeseen paljon käyttökelpoisia ideoita. Toivottavasti fiksut kirjastonhoitajat ymmärtävät hankkia tämän kirjan myös puutarhakirjojen hyllyyn!

Kirjassa on havainnolliset piirroskuvat rakentamisen eri vaiheista, solmuista ja tarveaineista.

Taitto on eloisa ja houkutteleva. Ainoa miinus kirjan typografiasta tulee käsialaa muistuttavista pienen-pienistä kuvateksteistä.

Majan rakentaminen puuhun on aikuisten keskuudessa peräti trendikäs harrastus. Rouva Huu on lainannut kerran jos toisenkin oheisen The treehouse book -kirjan kirjastosta ja haaveillut jykevästä puutalosta, jonne ei maailman humu ulotu ja jossa voisi vain kuunnella lehvistön rauhoittavaa suhinaa.

Majanrakennuksen lomassa voi lukea muun muassa Markus Majaluoman kuvakirjaa Isä, rakennetaan maja (WSOY 2004) ja Petra Heikkilän Hipun laatikkoleikkiä (WSOY 2009).

Marjatta Kurenniemen saturomaani Puuhiset (Tammi 1956, 4. painos 2008) ja Roald Dahlin & Patrick Bensonin kuvakirja Tynkätyiset (Arthouse 2002) ovat lajissaan verrattomia puukansan tarinoita.

Ei kommentteja: