tiistai 27. syyskuuta 2011

Hyvä veto, Siiri!


Tiina Nopola & Mervi Lindman: Siiri tekee maalin. 40 sivua. Tammi 2011.

Tiina Nopolan ja Mervi Lindmanin Siiri-kuvakirjasarja on edennyt jo yhdeksänteen osaan.

Sarjan konsepti on osoittautunut toimivaksi ulkomaita myöten, sillä Siirin karisma puree myös muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä, Koreassa ja Kiinassa.

Siiri on luonteeltaan räväkkä pikkutyttö, jonka parhaita kavereita ovat kolme Ottoa: iso-Otto, keski-Otto ja pikku-Otto. Otoilla ei kesäloman alettua olekaan enää aikaa leikkiä Siirin kanssa, sillä he ovat aloittaneet jalkapallon pelaamisen. Siirikin haluaa joukkoon mukaan, mutta pojat eivät ole ensi alkuun vakuuttuneita Siirin pelitaidoista.

Mutta Siiripä ei vähästä lannistu. Isä vie Siirin Sisutyttöjen jalkapallotreeneihin. Joukkueen muut jäsenet suhtautuvat Siiriin ensin ynseästi, mutta sinnikkään harjoittelun ja sisunsa avulla Siiri pääsee ennen pitkää näyttämään muille, että hänellä on Ottojen edellyttämä ”pallosilmä”, ja vielä parasta laatua.

Siirin ratkaiseva kantapäämaali on nimittäin samaa sukua Mikael Granlundin taannoisen ilmaveivin kanssa!

Tiina Nopola tuntee pikkutyttöjen sielunelämän. Siirin jalkapalloharrastukseen mahtuu arkipäiväistä draamaa, tyttöjen välistä nokkapokkaa ja syviä tunnealhoja …. mutta myös onnistumisen iloa ja ryhmähengen nostatusta.

Siiri-sarjan menestys lepää hyvän tekstin lisäksi myös Mervi Lindmanin humoristisessa kuvituksessa. Lindmanilla on hauska tapa sisustaa Siirin kodin interiöörejä pienillä detaljeilla (julisteilla, piirroksilla, kirjoilla ja muulla sälällä), jotka maustavat hauskasti tarinan käänteitä.
Ja luistavat, sarjakuvamaisesti rakennetut pelikuvaukset paljastavat, että Lindman ei taida olla ihan pihalla jalkapallon pelaamisestakaan.
Ja BINGO! Siiri tekee maalin –kirjasta löytyy kuin tilauksesta eilisessä blogitekstissä kaipaamani kuva, jossa lapsen vanhemmat lukevat.

Kädentaitoihin kallellaan oleva Rouva Huu arvostaa kyllä yhtälaisesti myös kuvakirjan lopusta löytyvää kuvaa, jossa Siirin perhe on kävelyllä yhdessä ja äiti näkyy kutovan kaulaliinaa kävellessäänkin. Mitä ihailtavaa tehokkuutta!

2 kommenttia:

Viivi / Värikäs päivä Lastenkirjablogi kirjoitti...

Hauska lukea uudesta Siiristä! Ja blogiasi pitkän aikaa satunnaisesti seuranneena jätän mielelläni vihdoinkin jonkun kommentin. Itse harrastan lastenkirjoja lasteni kanssa suurella mielenkiinnolla (ja pidän siitä blogia), ja Siirejäkin löytyy hyllystämme. Ne eivät ole tosin tyttäreni suosikkeja, joka suosii rauhallisempaa menoa kuin mitä Siiri yleensä tarjoaa, mutta itseäni viehättää Siirin raisuus sekä Mervi Lindmanin sympaattinen kuvitus! Jalkapallo kuulostaa mainiolta aiheelta!

marjo kirjoitti...

Viivin sanoin, kiva kuulla, että Siiri sarjaan on tullut uusi kirja! Kävin jo kirjastossa kyselemässä, mutta vielä sitä ei löytynyt. Meillä molemmat tytöt tykkäävät kovasti Siiri-kirjoista, ihanaa kun 2,5-vuotiaskin on nyt tarpeeksi iso kuunnellakseen Siirejä.