keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kun on tunteet


Katri Kirkkopelto & Mervi Wäre: Oona ja Eetu. Eri mieltä. Lasten Keskus 2011. 25 sivua. Taitto Maikki Rantala.Katri Kirkkopellon ja Mervi Wäreen viime vuonna alkanut Oona ja Eetu–sarja ammentaa lapsiperheiden tuttuakin tutummista arkisista pattitilanteista.

Oona ja Eetu. Päivä hoidossa–kirjassa (Lasten Keskus 2010) sopeuduttiin päiväkotiin ja nyt konflikti syntyy lapsen väsymyksestä rankan päivähoitopäivän jälkeen.

Isoveli Eetu rojahtaa kotona eteisen lattialle ja toivoo että häntäkin autettaisiin samaan tapaan kuin pikkusisko Oonaa. Äiti vetoaa siihen, että Eetu on jo iso poika ja osaa riisuutua itse.

Perheessä on ihannetilanne, kun äiti ja isä ovat molemmat kotona samaan aikaan työ- ja hoitopäivän jälkeen ja jaettu hoitovastuu mahdollistaa lasten kiukkukohtausten tasa-arvoisen ja paneutuneen käsittelyn.

Tunteet ailahtelevat laidasta toiseeen, Eetun paha mieli lauhtuu, mutta sitten Oona ryhtyy vuorostaan kiukuttelemaan. Myös vanhemmilla on kirjassa laaja tunneskaala: isällä on lupa ärähtää ja tuhahdella ja äitikin haluaa katsastaa postin ennen kirjan lukemista. Yhteistyöllä, avunannolla, tsemppauksella ja huumorilla kuitenkin selvitään ja kirja päättyy leppeään yhteiseen satuhetkeen isän kainalossa.

Tällaisia arkisia lasten tunnetarinoita tarvitaan, vaikka kuvakirjojen idylli ei aina pitäisikään yhtä lapsiperheiden todellisen arkirumban kanssa.
Katri Kirkkopellon kuvitukseen mahtuu monenlaisia ilmeitä. Kehon kieli on hänen kuvituskuvissaan myös tärkeä osa tunneilmaisua. Aikuisen lukiessa kirjaa ääneen lapsi voi etsiä monilta aukeamilta äidin hukkaan joutunutta avainnippua.

Mervi Wäre tunnetaan lukuisten aapisten ja muiden oppimateriaalien tekijänä. Tekstiä olisi voinut vielä nykyisestäkin niukentaa ja jättää näin enemmän tilaa kirjan synnyttämälle spontaanille keskustelulle lapsen ja aikuisen välille.

Tunnekasvatuskirjoina mainioita ovat myös Stina Wirsénin pienet katselukirjat Kuka suuttuu?, Kuka määrää? ja Kuka jää yksin? (Schildt 2008), joissa päähenkilönä on pieni nalle.

Ei kommentteja: