tiistai 6. syyskuuta 2011

Museo on metka paikka


Anne Finnilä, Jere Jäppinen, Elina Kallio & Hilkka Välisaari: Melkoinen museoretki. Kuvitus Christel Rönns. 30 sivua. Ulkoasu ja taitto Christel Rönns. Helsingin kaupunginmuseo 2011.


Tässäpä jälleen mainio esimerkki siitä, kuinka museot toimertuvat nykyisin julkaisemaan mainioita lastenkirjoja, joiden visuaalinen viimeistely ja sisältö eivät parhaimmillaan jää lainkaan jälkeen yleiskustantajien tarjonnasta!

Helsingin kaupunginmuseon satavuotisjuhlan kunniaksi on viime viikolla julkistettu kuvakirja Melkoinen museoretki, joka valottaa lapsille museotoiminnan kulissientakaista työtä. Kirja on ilmestynyt samaan aikaan ruotsiksi nimellä Vilket museibesök.

Otto ja Emma pääsevät Oton kummitädin Johannan kanssa retkelle museoon, jonne ollaan juuri pystyttämässä uutta näyttelyä. Vierailu sujuu mallikkaasti, kunnes Emma katoaa. Etsiessään kadonnutta pikkutyttöä Otto ja Johanna pääsevät kurkkaamaan moniin tavalliselta museonkävijältä suljettuihin osastoihin, esimerkiksi esinevarastoon. Samalla he tutustuvat myös museon työntekijöihin ja heidän erilaisiin työtehtäviinsä.
Tarina on syntynyt Helsingin kaupunginmuseon työntekijöiden – tutkija Jere Jäppisen, museolehtorien Anne Finnilän ja Hilkka Vallisaaren ja intendentti Elina Kallion yhteistyönä.

Tekstiä on juuri sopivasti päiväkoti- ja kouluikäisten lasten tarpeisiin ja näin pääosaan pääsee oikeutetusti Christel Rönnsin kuvitus. Museon miljööseen on otettu aineksia Helsingin kaupungin eri museoista sekä Malmilla sijaitsevasta kokoelmakeskuksesta, joka on selvästi tehnyt kuvittajaan suuren vaikutuksen. Rönns herkuttelee yksityiskohdilla sekä ilmeikkäillä museotyöntekijöillä.
Voisinpa melkein veikata, että museoalalle on tämän kirjan jälkeen jopa hienoista tunkua, niin kiehtovalta museotyö kuvakirjassa näyttää – ei yhtään pölyiseltä ja antiikkiselta!

Kirjaa on myynnissä Helsingissä Museokaupassa, os. Sofiankatu 4 ja Akateemisessa kirjakaupassa. Toivottavasti myös muut museoiden kaupat tilaavat sitä oitis omien myymälöidensä valikoimiin!

Ei kommentteja: