perjantai 20. toukokuuta 2016

”Totta oli se, mikä sopi tarinaan”Kalle Veirto: Kivimutka ja kaapattu Cake, 144 sivua, Karisto 2016. Kansikuva Jari Paananen.


Kirjailijat käyttävät nykyisin toinen toistaan kekseliäämpiä keinoja lukijakuntansa koukuttamiseksi. Kalle Veirto aloitti ensin  Henkka ja Kivimutka –sarjan (Karisto v:sta 2008), ja toinen parivaljakon sankareista on saanut vuonna 2013 vielä oman nimikkosarjansa.

Sarjan neljäs osa työstää kiinnostavasti myös kykykilpailuiden kautta julkisuutta saaneiden lasten ja varhaisnuorten sukeutumista isojen fanijoukkojen palvonnan kohteeksi. Vasta 11-vuotiaasta Cakesta eli Kauko Mäyhköstä on tullut lyhyessä ajassa eri-ikäisten tyttöjen ja vanhempien naisten suosikki.

Kivimutkalle on kertynyt mainetta salapoliisina, ja Cake haluaa palkata hänet pääkaupunkiseudulle suuntautuvien keikkojen ja fanikirjan julkistustilaisuuden turvamieheksi. Nopeasti Kivimutka hoksaa julkisuuden pelisäännöt.

Caken manageri, eli koulun virkavapaalla oleva musiikinopettaja Naksu, ohjeistaa idolia antamaan tiedotusvälineille sellaisia vastauksia, joista on imagon rakennuksessa hyötyä:

”Hyvä”, Naksu sanoi. ”Muista kertoa rakkaasta mummostasi ja siitä, kuinka kävit laulamassa hänelle sairaalassa.” 
Mä en puuttunut keskusteluun. Totta oli se, mikä sopi tarinaan. Niin kuin Naksu sanoi, Cake oli rooli, jota Kauko esitti. Kauko, 11 vee, oli ehkä itkenyt rampilla, mutta Cake ei, se ei kaatuillut rullalaudalla. 
Välillä mä en ollut varma, pitikö mun sääliä vai kadehtia Cakea. Käsi sydämellä, mä en olisi vaihtanut Caken kanssa paikkoja. 
Mutta lompakon sisällön, pankkitilin ja kännykän mä olisin voinut vaihtaa. 

Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan. Caken sijasta kaapataan Kivimutka ja Caken paras Kaveri Veka. Onko kaappaaja mokannut? Seurueen kaikki pojat on puettu samanlaisiin trendivaatteisiin, joten Caken faneja lukuun ottamatta tunnistus olikin varmasti ulkopuoliselle vaikeaa.

Veirto kirjoittaa nasevia, toiminnallisia ja tarinaa eteenpäin vieviä lyhyitä lukuja.

Hurtissa ja tapahtumarikkaassa tarinassa seikkailevat myös Joulupukki, Sauli Niinistö ja Cristiano Ronaldo, ja pommeja löytyy useampikin.

Veirtolla on selvä mieltymys nimetä päähenkilönsä koomisilla ja kertakaikkisen epämuodikkailla nimillä. Jiikoo Kivimutka on oikeasti Jorma-Kalevi.  

Erityiskiitoksen Veirto ansaitsee sujuvan kerronnan lisäksi myös siitä luontevuudesta, jolla hän suosittelee lukijoilleen kahta varteen otettavaa lehteä, Koululaista ja Lukufiilistä!
2 kommenttia:

Markku Kesti kirjoitti...

Tykkään kyllä Kallen kirjoissa siitä, että hän kirjoittaa pärjäävistä pojista. Jos jotain tämän päivän kotimaisista nuortenkirjoista puuttuu, niin samaistuttavia tavallisia sankareita. Kaikenlainen erilaisuus ja ihmisenä kasvaminen ovat hyviä teemoja, mutta ei sankareitakaan saisi unohtaa.

Rouva Huu kirjoitti...Naulan kantaan, Markku.

Eilen Naantalin Kirjahyrrässä Veirton kirjailijakollega Jyri Paretskoi piti viitos-kuutosluokkalaisille tyrmäävän hyvän koululaisia osallistavan shown Shell´s Angles -kirjojensa tiimoilta. Esityksen jälkeen istuttiin alas ja puhuttiin paljonkin pojille kirjoittamisesta. Jossain vaiheessa kutsuin Jyriä jokapoikakirjailijkaksi, tarkoittaen juuri tätä laveaa samastumispintaa ihan tuikitavallisten poikien arkisiin iloihin ja pieniin suruihinkin.