perjantai 1. joulukuuta 2017

1. luukku: ”Kun antaa toiselle omastaan, tulee joulu sydämeen”


Sinikka & Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö, kuvittanut Salla Savolainen, 77 sivua, Tammi 2017.Sinikka & Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu –sarja käynnistyi jo 28 vuotta sitten. On perusteltua puhua tuoteperheestä, johon kuuluu alkuperäisten lastenromaanien lisäksi myös dramatisointeja teatteriin, elokuvia, oheistuotteita ja –julkaisuja.

Sarjaa kuvitti ensin Markus Majaluoma. Vuodesta 2012 kuvituksesta on vastannut Salla Savolainen, joka on myös kuvittanut uudestaan kolme aiempaa sarjan osaa. 

Savolaisen kuvituspestin yhteydessä tekstin ja kuvituksen suhdetta tarkistettiin. Runsas visuaalinen kerronta on nyt paremmin synkassa tekstin kanssa. Kyse on myös uuden lapsisukupolven muuntuneista tarpeista: ääneen luettavassa lastenromaaneissa on hyvä olla kuvakoukkuja joka aukeamalla!

·     Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä (Tammi 1993) ilkamoi suomalaisten piintyneille jouluperinteille. Aikuisen ylevä joulumielen tavoittelu tiivistyi keskenään kärhämöivien sisarusten erilaisiin joululahjatoiveisiin:  Vilttitossulla oli pitkä lista perinteisiä joululahjatoiveita, kun taas Heinähattu toivoi vain yleviä lahjoja, eli tähteä, kynttilää ja sydäntä.
·       Salla Savolainen ei siekaile esittää Vilttitossua rumana ja tyytymättömänä
lapsena. 
Savolaisen kuvitusta Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjaan 
Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö (Tammi 2017).  Sarjan uusin osa Heinähattu ja Viltittossu ja jouluvintiö kierrättää näiltä osin samoja aihelmia kuin edeltäjänsä.  

Vilttitossu näkee kadulle pystytetyn hyväntekeväisyyskeräyksen, jonne voi tuoda leluja ja vaatteita varattomien lapsiperheiden joulun iloksi.
 Illansuussa Heinähattu ja Vilttitossu kertoivat isälle ja äidille, että vähävaraisille lapsille kerättiin joulupaketteja heidän kotikadullaan Sireenikujalla. 
     Ne lapset saavat kamalasti lahjoja, Vilttitossu valitti.    Varmaan enemmän kuin minä. 
     Koulussa opetettiin, että kun antaa omastaan, tulee joulu sydämeen, Heinähattu selitti. 
     Kauniisti ajateltu, Hanna-äiti kehui ja antoi suukon Heinähatun poskelle. 
Vilttitossu synkkeni. Epäreilua, minä saan varmaan vain yhden lahjan, hän mietti.  
Spontaani Vilttitossu keksii mielestään oivan idean. Hän sonnustautuu lapsikerjäläiseksi, Tiuku Nyyssöseksi, ja tietysti Hannan alttius auttaa hädässä olevia käynnistää taas tutun nopolamaisen farssin.

  
 
Poliisit Isonapa ja Rillirouskukin pääsevät osallisiksi  Kattilakosken
perheen ja Alibullenin neitien yhteisestä joulunvietosta.
Salla Savolaisen kuvitusta Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjaan
Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö (Tammi 2017). Modernit lasten joulutarinat kierrättävät kekseliäästi vanhojen joulusatujen teemoja. Esimerkiksi Charles Dickensin, Zacharias Topeliuksen ja Anni Swanin jo klassikoituneissa joulusaduissa ja -tarinoissa joulumieli syntyi nimenomaan hädänalaisten auttamisesta.  

Tänä vuonna on ilmestynyt ennätyksellisen paljon jouluaiheisia lastenkirjoja.

Aiempina vuosina Lastenkirjahyllyn joulukirjakalenteriin on pitänyt haravoida myös vanhempia teoksia, mutta nyt on mistä valita!


Ei kommentteja: