lauantai 23. joulukuuta 2017

23. luukku: Joulu ei ole myytävänä!


Jo Nesbø: Pelastaako tohtori Proktori joulun? Kuvittanut Per Dybvig, suomentanut Kati Valli, 236 sivua, WSOY 2017.

Lunta leijaili hiljalleen Oslon katoille. Muutamista savupiipuista nousi savua. Ja monissa taloissa istui jouluvaloin koristeltujen ikkunoiden takana lapsia ja aikuisia odottamassa jouluaattoa. Samalla he leipoivat joulupipareita ja paketoivat joululahjoja, ja vanhemmat kertoivat tarinoita lapsuutensa jouluista. Mutta toisissa taloissa oli aikuisia, jotka tuijottivat eteensä tyhjin katsein, joilla ei ollut tarpeeksi rahaa ostaa joululahjoja 10 000 kruunulla ja jotka nyt miettivät, milloin kertoisivat lapsilleen, ettei joulu tänä vuonna tulisikaan. 

Oheisesta alavireisestä katkelmasta huolimatta joulun paras huumoripläjäys tulee tässä.

Aikuisten dekkareistaan hyvin tunnetun Jo Nesbøn viides suomennettu Tohtori Proktori -kirja on pienestä jahnaavuudestaankin huolimatta hulvaton lukuelämys.

Norjan kuningas on päättänyt myydä joulun yksinoikeudella liikemiehelle, herra Traanille, jonka ilmoituksella joulun viettäminen on ankarasti kielletty kaikilta, jotka eivät osta hänen tavaratalostaan lahjoja vähintään 10 000 kruunulla.

Tohtori Proktori ja hänen lapsiystävänsä Liisi ja Älli eivät tietenkään tähän mielivaltaan ja diktatuuriin mukisematta suostu.Näin ankeasta lähtötilanteesta Jo Nesbøn romaanissa lähdetään liikkeelle.
Joulupukki on riutunut ja allapäin eikä innostu tohtori Proktorin
haasteesta lainkaan. Per Dybvigin kuvitusta Jo Nesbøn lastenromaaniin
Pelastaako tohtori Proktori joulun?(WSOY 2017). Proktori löytää vanhan ystävänsä, Stanislawin, riutuneena ja masentuneena,  kapakasta ja haastaa häntä ottamaan vanhan vastuullisen pestinsä Joulupukkina takaisin. Mutta mies ei enää kaipaa vanhoja kultaisia aikoja, sillä joulun lumous on haihtunut.

”Niin, minä olin simppelisti sanottuna onnellinen”, Stanislaw totesi.
”Koska siihen aikaan oli hienoa olla joulupukki, sen voitte uskoa. Ihmiset ilahtuivat pienimmistäkin jutuista, ja kaikki rakastivat joulupukkia, lapset ja aikuiset, miehet ja naiset.”  
”Etenkin naiset”, tohtori Proktori mutisi ja yskäisi.

Lapset ja Proktori yrittävät ensin selvitä joulun pelastamisen haasteesta ilman Stanislawia, apunaan muun muassa globaali pukin suunnistuslaite ja aikasaippua ja  rakettireki.

Kaiken muun harmin ja hässäkän lisäksi Norjan kuningas ja Suomen presidentti ajautuvat kiistaan siitä, kummalla on oikeus omia joulu. Tilanne on äitymässä kriittiseksi…Per Dybvig käyttää joulunpunaista hyvin säästeliäästi. Tässä Joulupukin vanha
keksintö, jossa robottitontut huolehtivat lahjapakettien pakkaamisesta. Per Dybvigin
kuvitusta Jo Nesbøn lastenromaaniin 
Pelastaako tohtori Proktori joulun? (WSOY 2017). 
Kiinnostavasti useammassakin jouluaiheisessa lastenkirjassa vapautetaan lapset tiukasta kiltteyden vaatimuksesta joulun alla:   

Joulupukilla on myös sisäänrakennettuna kilttien lasten paljastin, jonka ansiosta hän löysi niiden kilttien lasten luo, jotka todella ansaitsivat joululahjan. Meillä sellaista ominaisuutta ei ole, joten jos me aiomme toimia joulupukkeina, meidän täytyy vain antaa lahjoja kaikille. Niin kilteille kuin ei-kilteillekin. 

”Ehkä se tekee ei-kilteistä vähän kiltimpiä”, Liisi sanoi.
 Pelastaako tohtori Proktori joulun? on parhaimmillaan koko perheelle ääneen luettuna. Toimii vallan mainiosti myös joulun jälkeisten pyhien aikana.


1 kommentti:

Pikku Pia kirjoitti...

Tämä joulumarkkinakriittinen saturomaani vaikuttaa todella kutkuttavalta, etenkin hienovireisillä lyijykynäkuvituksillaan <3 <-;