torstai 21. joulukuuta 2017

21. luukku: Joulutontut lomailevat Hangossa

Meri Savonen: Tonttulapset ja salaisuuksien huvila, kuvittanut Kati Immonen, 127 sivua, Robustos 2017. 


Meri Savonen (s. 1979)  on kirjoittanut aiemmin Saarnikirjojen kautta kaksi Korvatunturin tonttulapsista kertovaa kuvitettua lastenkirjaa Tonttulapset ja seikkailujen joulu ja Tonttulapset ja ketulla ratsastavat vieraat

Tämä kolmas on näistä runsastekstisin ja sen voisi määritellä lastenromaaniksi, joka on maustettu dekkarimaisin höystein. 

Kirjassa ei itse asiassa ole mitään jouluista, vaikka keskushenkilöinä ovatkin kaksi Korvatunturin tonttua. 

Ennen joulusesongin alkamista Korvatunturin ahkerilla tontuilla on nimittäin aikaa sukuloida etelässä. 

Tontut Tiitu ja Timi lähtevät Piiporo-poronsa kyyditseminä ilmojen halki serkkunsa luokse Hankoon ja pääsevät selvittämään puuhuvilan isännän mystistä katoamistapausta. 

Serkku Vinsentti asuu äitinsä ja isänsä kanssa vanhan huvilan uumenissa ja toimittaa siellä kotitontun tehtäviä. Kotitontuille on kunnia-asia, että isäntäväki ei saa vihiä tonttujen elämästä.


Kirjailija ei tiennyt, että hänen verstaansa takaseinän ja ulkoseinän väliin mahtui tonttukoti. Ei kukaan muukaan hankolainen tiennyt mitään huvilatonttujen salaisista kodeista. Huvilatontut olivat taitavia rakentamaan kotejaan piharakennuksiin, kellareihin, ullakoille ja muihin piilopaikkoihin. 


Talon isäntä, kirjailija Aaro Attinen on omituisesti hävinnyt jälkiä jättämättä, ja koska vuokrasopimusta ei ole uusittu määräajassa, kirjailijaa uhkaa pois häätäminen, sillä komea huvila kiinnostaa myös hämäriä bisnesmiehiä.

Tonttujen sympatiat ovat oitis kirjailijan puolella, koska tämä järjestää vähävaraisten perheiden lapsille maksuttomia satuleirejä.

– Joskus hyvä tarina voi olla suuri lohtu tai paras ystävä. Tarinaan voi koska vain pujahtaa nauttimaan niistä asioista, mitä kipeimmin kaipaa elämäänsä: kavereista, metsistä, seikkailuista, turvasta, ilosta tai naurusta, kirjailija lausui. 

Hankolainen kaupunki-idylli on kirjassa myös keskeisessä roolissa. Ilmankos, sillä Savonen ilmoittaa Nuorisokirjailijoiden sivuilla asuinpaikakseen Helsingin lisäksi myös Hangon! 

Vaakkuri-varis on karismaattinen eläinsankari. Kati Immosen tussipiirroskuvitusta 
Meri Savosen lastenromaaniin Tonttulapset ja salaisuuksien huvila (Robustos 2017).Kati Immosen kuvitusta olisi kernaasti saanut olla nykyistä huomattavasti runsaammin. 

Immosen tussikynän viiva on tarkka ja taidokas. Hän on selvästi parhaimmillaan eläinten kuvaajana.  

Ei kommentteja: