perjantai 22. joulukuuta 2023

22. luukku: ”Jos jättää piparkakun tuoksut haistamatta, voi kokonaan myöhästyä Joulusta”

 











Hannele Huovi: Huuhuvuoren satuja. Valitut sadut 1979–2023. Kuvittanut Virpi Penna. Esipuhe lastenkirjallisuuden kriitikko Ismo Loivamaa. 240 sivua. Tammi 2023. 

 





Hannele Huovi on hyvä esimerkki kohderyhmäänsä sitoutuneesta, monipuolisesta ja taitavasta suomalaisesta lastenkirjailijasta. 


Huovin kieli on vivahteikasta, kuulasta ja on usein edukseen nimenomaan ääneen luettuna ja kuunneltuna. 

 

Ainakin osittain kuunnelluksi tehdyn tekstin tekemisen taito voi selittyä silläkin, että Huovi työskenteli 1960-luvun lopulta lähtien pitkälle 1980-luvulle freelance-toimittajana Yleisradiossa.  

 

Hannele Huovin esikoisteos, satujen ja runojen kokoelma Jos olet yksin ja salaa, ilmestyi 44 vuotta sitten, vuonna 1979. Siitä lähtien Huovi on satujen ja runojen lisäksi kirjoittanut myös kuvakirjoja, helppolukuisia lastenkirjoja lukutaidon alkuun ja nuortenromaaneja. Lelukarhut Urpo ja Turpo tunnetaan lastenkirjasarjan lisäksi myös nukkeanimaatiosarjana. Lisäksi Huovi on kirjoittanut tarinamaailmat Iloiseen aapiseen sekä Salaiseen aapiseen ja Salaiseen lukukirjaan

 

Huuhuvuoren satuihin Hannele Huovi on poiminut edustavan otoksen saduistaan ja tarinoistaan. 


Mukana on yli 70 satua. Antologia onkin kooltaan iso ja painava, eräänlainen sohva-, tai ehkä käyttötarkoitustaan ajatellen pikemminkin lapsen sängyn vieressä säilytettävä yöpöytäkirja, josta valitaan joka päivä yksi satu ääneen luettavaksi.

 

Lastenkirjallisuuden asiantuntija Ismo Loivamaa luotaa esipuheessaan "Sadut täynnä lämmintä valoa" Huovin merkitystä suomalaisen modernin sadun keskeisenä uudistajana. Hän nimeää yhdeksi Huovin ansioksi maltin jättää satujen työstäminen lukijan omaksi iloksi ilman mitään opettavaisuutta tai ohjelmallisuutta. 

 

Virpi Penna on tuttu värikylläisistä kuvituksistaan, mutta
Hannele Huovin satuantologian kuvituksista löytyy myös
räyhäkkyyttä, kuten tästä Rauta-Seppo-sadun kuvituksesta. 
Pennan kuvitusta Hannele Huovin satujen antologiaan 
Huuhuvuoren satuja (Tammi 2023). 




Hannele Huovin lapsilähtöisyys näkyy mielestäni myös siinä, että hänen satunsa ovat usein kompaktiin määrämittaan kirjoitettuja. Maailman paras napa -kokoelma ilmestyi 2005 ja sen sadut on alunperin kirjoitettu Radio Suomen Viiden minuutin satu -ohjelmaformaattiin. 


Huuhuvuoren satujen lopussa on myös valikoima talveen ja joulun aikaan liittyviä satuja. 


Sadut ”Halla” ja ”Talvisalaisuus” hohkaavat paukkuvasta pakkasesta huolimatta sydämen lämpöä ja valoa. Matka joulun taloon -kirjasta (kuv. Virpi Talvitie, Lasten parhaat kirjat 2001)  on mukana useampi joulusatu, joissa seikkailee Tonttu tosi pikkuinen. 


Tuomas-tonttu opettaa pikkutontuille, että joulun alla ei
ole syytä kiirehtiä.Virpi Pennan kuvitusta satuun "Matka joulun taloon"
antologiaan Huuhuvuoren satuja (Tammi 2023). 



Huovin tuotannossa toistuu usein halu ja taito ihmetellä pientä ja vaatimatonta, joka kuitenkin nähdään osana maailmankaikkeutta.      

 

Sadussa ”Matka joulun taloon” Tuomas-tonttu yrittää opettaa pienemmille tontuille malttia ja kärsivällisyyttä odottaa joulua: Tonttujen matka keskeytyy tuon tuostakin, jotta ennätetään aistia myös  piparien tuoksua ja kynttilöiden loistetta.

 

– – Kun he olivat aikansa ajaneet ja porontiuku tiukutellut, he kuulivat pienten kellojen helinää. Se oli ihmeellistä, kimmeltävää ääntä – ja ihan rauhassa he kaikki pysähtyivät. He seisoivat huurteisten puiden alla ja kuuntelivat. 

Pakkaskiteet ne puiden oksilla helisivät ja soivat. Puut soittivat joululauluja. Eivät tontut toki tahtoneet ajaa joululaulujen ohitse, vaan kuuntelivat ja hyräilivät  lumisten oksien alla koko päivän ja yön.  Vasta sitten he jatkoivat matkaa. 

Niin he saapuivat Joulun taloon aivan tarkalleen oikeaan aikaan. Ja Joulun talo hohti ja loisti ja soi ja kimmelsi ja oli salaisuuksia täynnä.

 

Virpi Penna on luonut Hannele Huovin saduille uuden värikylläisen, visuaalisen ja yhtenäisen ilmeen. 


Huovin tuotantoa ovat kuvittaneet monet tunnetut pitkän linjan kuvittajat, mm. Virpi Talvitie, Kristiina Louhi ja Jukka Lemmetty. Kaltaiseni lastenkirjafriikki saa myös hupia vertailemalla sitä, mitä kohtauksia kukin kuvittaja on halunnut omiin satukuvituksiinsa saduista valita. 







Ei kommentteja: