perjantai 8. joulukuuta 2023

8. luukku: Hölynpölytoiveita ja keljutus-kapseleita
Sirkka Knuutila: Rosmariini ja joulutoiveiden arvoitus, kuvittanut Olga Bodulina, 103 sivua, Avain 2023. 

 

Tänä vuonna julkaistaan poikkeuksellisen monta kotimaista juonellista ”joulukalenterikirjaa” lapsille ja varhaisnuorille. 

 

Niiden ideana on 24:llä luvun avulla helpottaa osaltaan joulun odotusta.

 

Sirkka Knuutilan Rosmariini-tonttutytöstä kertovassa sarjassa on nyt jo neljä osaa. Ensi keväänä ilmestyy Noitapoika Peeveli Pahkeisen kesäkaveri, eli seikkailut laajenevat myös muihin vuodenaikoihin ja pääosan anastaa todennäköisesti nyt Rosmariinin noitakaveri Peeveli. 


Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi 2007 Kolibri-kustantamon kautta ja tuon kirjan kuvitti Taru Castrén. Kolme muuta osaa ovat ilmestyneet Avaimen kautta ja ne on kuvittanut Olga Bodulina.   Sirkka Knuutila kertoo Avaimen blogissa, että hänen tavoitteenaan on pienen Rosmariinin avulla "auttaa lapsia heittämään arkihuolet edes hetkeksi ja siirtymään lempeään mielikuvitusmaailmaan, jossa edelleen on puhdasta lunta, välittämistä, ystävyyttä, rakkautta, hellyyttä ja hyvää tahtoa". 


Jouluaiheisissa lastenkirjoissakaan ei enää vaalita yksinomaan idyllistä joulutunnelmaa, mutta Rosmariinin auvoisen herttainen tunnelma ei petä tälläkään kertaa. Jännitystä viritellään nyt tilanteesta, jossa postitonttu huomaa lasten lahjatoivekirjeiden joutuneen hukkaan.


Epäilyksiä kohdistuu useampaankin eri tahoon: ovatko asialla olleet kotitontut vai räyhäkkä noita Anelma Alviina? 


Luvut ovat lyhyitä ja jännitys niin verkkaista, että kirja täyttää joulukalenterimaisen tehtävänsä ja tulee luetuksi päivä ja luku kerrallaan. 


Kirjan kannessa on maininta 24 tarinasta, joka ei varsinaisesti pidä paikkaansa, koska kyse on kuitenkin jatkuvajuonisesta kertomuksesta, ei erillisistä tarinoista.  

 

 

 

Ei kommentteja: