sunnuntai 24. joulukuuta 2023

24. luukku: Joulu on viides vuodenaika
















Anna Krogerus: Tontun apulainen. Joulukalenterikirja. Kuvittanut Netta Lehtola. 213 sivua. WSOY 2023. 

 

 



Kotimaisia joulukalenterikirjoja on tosiaan ilmestynyt tänä vuonna peräti neljä kappaletta. 


Anna Krogeruksen Tontun apulainen työstää jouluteeman lisäksi perheenjäsenten välisiä suhteita sekä monilapsisen perheen lasten tarvetta saada vanhemmiltaan myös kahdenkeskistä aikaa ja huomiota.  

 


Voiko näin sotkuiseen kotiin edes tulla joulua,
miettii Nella. Netta Lehtolan kuvitusta
Anna Krogeruksen tekstiin lastenromaanissa 
Tontun apulainen (WSOY 2023). 


Ekaluokkalaisen Nupun perhe on muuttanut uuteen kotiin uudelle pikkupaikkakunnalle. Äidin kaikki aika tuntuu menevän vauvakaksosten hoitoon ja kodin kaaos ahdistaa äitiäkin siinä määrin, että hän epäilee, tuleeko heille tänä vuonna joulua ollenkaan. 

 

Nuppu vertaa itseään usein isosiskoonsa Islaan, joka on monin verroin sosiaalisempi ja taitavampi. 


Nuppu ei ole vielä löytänyt paikkaansa ja kavereita uudessa luokassa, joten mieli on senkin takia alavireinen. Apuun ehättää kuitenkin uuden kodin kotitonttu, Magnus Kavionaula.


Nella ja kotitonttu Kavionaula pitävät
palaveria pajan hämärässä. 
Netta Lehtolan kuvitusta
Anna Krogeruksen tekstiin lastenromaanissa 
Tontun apulainen (WSOY 2023). 


 

– Ei kannata uskoa kaikkea, mitä lastenohjelmissa meistä tontuista kerrotaan, Kavionaula jatkoi.


– Joulu on totisesti ovella, ja tontulla monta asiaa, jotka pitää saada toimeksi tälläkin kylällä ennen sitä.

 

Nuppu ja Kavionaula tekevät yhteistyö- ja avunantosopimuksen, joka hyödyttää myös Nupun äitiä. Tärkeässä osassa kodin joulusiivouksessa ja runsaan joulupöydän antimien loihtimisessa on myös leipomotonttu Hilppa Harjanvarsi. 

 

Nuppu tutustuu vähitellen uuden kotikylän asukkaisiin ja löytää myös uuden ystävän.

 

Vanhojen joulusatujen hengessä tapahtuu myös suoranaisia ihmeitä, kun Nuppu saa selville kartano Villa Lentossa asuvan vanhuksen kaltoinkohtelun. Nupun oikeudentunto ei kestä sitä, että Sylvin poika myy äitinsä irtaimistoa antiikkiliikkeen kautta ja unohtaa kokonaan äitinsä hyvinvoinnin.

 

– Joskus ihmisen sydän menee sillä tavalla sijoiltaan, ettei hän kuule enää sen ääntä, Magnus Kavionaula virkkoi rauhalliseen tapaansa.
– Olen nähnyt sen tapahtuvan monta monituista kertaa. Silloin on ihmispolo minkä vain voiman vietävissä: vihan, kateuden, ahneuden, kunnianhimon, unohduksen halun… onhan noita. 

 

Kavionaulalla on kuitenkin taikakeinonsa: Sylvin poika Martin putoaa tonttukuoppaan ja nousee sieltä kuin uutena ihmisenä! 


 

Vajaa viikko ennen joulua sataa vihdoin lunta. 
Netta Lehtolan kuvitustaAnna Krogeruksen tekstiin
lastenromaanissa 
Tontun apulainen (WSOY 2023). 


Netta Lehtolan kuvitus jää valitettavasti hieman jähmeäksi. Sekä tonttujen että ihmisten olemuksesta puuttuu jouluinen silaus. 


Karut maisemat selittyvät myös sillä, että vasta aivan joulun alla sataa lunta.  

 

Joulutunnelman nostatus jää siis enemmän tekstin varaan: 

 

Illalla  pihakuusen valot oli sytytetty. Nuppu seisoi pyyhe ympärillään saunan portaalla ja höyrysi. Saunasta kuulu vastomisen ääni. Vastomisen tai vihtomisen, kuten iskä sanoi. Pesuhuoneessa kaksoset istuivat vauvanammeessa ja läiskyttivät vettä. Äiti kuului juttelevan jotain Islan kanssa. Saunajuomana oli aatonaaton kunniaksi keltaista jaffaa ja aikuisella olutta. Taivaalla loistivat tähdet. Nupusta alkoi tuntua juuri semmoiselta kuin kuuluikin, kun jouluun oli enää yksi yö: jännittävältä ja ihanalta yhtä aikaa. Tämä jos mikä oli tonttutunne.

 

 

 

Anna Krogerus on kirjailija ja dramaturgi, joka on aiemmin tehnyt yhdessä kuvittaja Erika Kallasmaan kanssa kaksi Muttinen-kuvakirjaa (WSOY 2019–2020).

 

 

Ei kommentteja: