torstai 10. kesäkuuta 2010

Hei, laukkaa keppihevonen reima...


Venla-Maria Uutela: Keppari. Keppihevosten maailma. Kuvat ja piirroskuvitus: Anni Juntunen, Salla Rajala, Venla-Maria Uutela. 36 sivua. Pieni Karhu 2010.Tämänpäiväisessä Helsingin Sanomissa uutisoidaan näyttävästi Vihdin 4H-kerhon järjestämästä keppihevosleiristä, josta tuli järjestäjien yllätykseksi todellinen hitti.

Hevos- ja muissa lasten harrastelehdissä keppariharrastus on jo vakiintunut omaksi alakulttuurikseen ja netistä löytyy useitakin keppihevosasukkien täyttämiä virtuaalitalleja.

Keppihevostelu on hauska ja perusinvestoinneiltaan huokea harrastus, joka yhdistää kädentaidot, hoivavietin ja eläinrakkauden sekä hevostelun toisiinsa. Ja mikä parasta, keppareita voivat harrastaa myös allergiasta kärsivät lapset ja nuoret!

Kevätkesällä ilmestynyt Keppari. Keppihevosten maailma on läpeensä sympaattinen kuvatietokirja keppihevostelun alkeista. Kirjan tekijä, lahtelainen koulutyttö Venla-Maria Uutela (s. 1997) on harrastanut keppihevostelua jo useita vuosia ja sillä perusteella hän on tietenkin paras asiantuntija kirjoittamaan aiheesta muille ikäisilleen alan perusteoksen.

Kirjan tyylilaji on arkisen asiallinen. Kankaasta, villahuovasta tai villasukista tehtyjä keppihevosia kuvataan heltymyksellä, mutta muistetaan kuitenkin käsityöläisyyden asettamat rajoitukset: hevosten harjaa on syytä siistiä sormin haroen kamman tai harjan sijasta, jotta harja ei lähde irti. Pattitauti on tyypillinen keppihevosia vaivaava ja sananmukaisesti rakenteelllinen sairaus, joka johtuu kepin työntymisestä liian ylös muodostaen patin niskan alueelle. Myös täytetauti on yleinen, sen oireina ovat täytteenpuutos tai liiallinen täyte ja epämääräiset kuhmut.

Olennainen osa keppihevosharrastusta on tietenkin hevosten kouluttaminen ja niillä kilpaileminen. Keppihevosten muotovaliot kohtaavat toisensa keppihevosleireillä, joita varten hoidokit tietysti tuunataan edustuskuntoon.

Kirjassa on selkeät ja innostavat, riittävän yksinkertaiset ja siten myös omalle luovuudelle tilaa jättävät ohjeet oman keppihevosen tekemiseen. Lisäksi annetaan ohjeet oman virtuaalisen keppihevostallin laadintaan ja siinä yhteydessä muistutetaan hyvästä nettietiketistä.

Mallia oman virtuaalitallin laadintaan voi ottaa vaikkapa Venla-Maria Uutelan omista kotisivuista .

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ne netissä olevat keppistallit oo virtuaalitalleja. Useimmat on ihan oikeiden keppistallien kotisivuja.

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä!

t. Minä vaan....