sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Astelemme ahomaita/ Tepostamme tietä pitkin….


Juhani Aho & Venny Soldan-Brofeldt: Suomalainen kuvakirja lapsille ja nuorisolle. Wenzel Hagelstam 1894. 30 sivua. 5 painos WSOY 2003.

Tänään juhlitaan kirjailija Juhani Ahon (1861–1907) syntymän 150-vuotisjuhlaa.

Aho vaikutti pienesti myös suomalaiseen lastenkirjallisuuteen, tosin lähinnä puolisonsa Venny Soldan Brofeldtin (1863–1945) kautta. Suomalainen kuvakirja on yksi ensimmäisistä suomenkielisistä, sekä kuvitukseltaan että tekstiltään täysin kotimaisista kuvakirjoista.

Juhani Ahon kalevalamittaan kirjoittamat runot henkivät kansallisromantiikkaa ja suomalaisen maiseman ylistystä. Tunnelma on kiireetön ja katsoja suhtautuu ihastelevasti kaikkeen näkemäänsä:

Tääll´on hyvä hyllytellä
Soilla, mailla, mättähillä,
Täällä on lysti levähdellä
Lehdoissa ja lähtehillä,
Tääll´ juoksevät jänöset,
Kuusikoissa kupsehtivat,
Heinän helvettä purevat,
Haavan kuorta, korttehia,
Oksilla hyppivät oravat,
Töyhtöhännät temmeltävät,
Emme säikytä somia,
Peloittele pienoisia,
Katselemme kankahalta,
Lehdon laidassa lymyten.

Lastenkirjallisuuden peruskuvastoon kuuluvat tässäkin kuvakirjassa metsän eläimet ja kotieläimet. Kirjan voi lukea juonellisena kertomuksena maanviljelijän perheen arkisista askareista aamusta iltaan ja arjesta pyhään. Kuva-aukeamilla nähdään renki-Pekka kyntämässä kivistä peltoa, koko perhe heinänteossa ja Leena-muori lypsämässä lehmää Riitta-tytön hätistellessä paarmoja vierellä.

Julkaisuajankohtaansa nähden voi pitää harvinaisena Venny Soldan-Brofeldtin lämmintä perheyhteyttä kuvaavaa piirrosta, jossa pienen Liisan vanhemmat ovat kesken työnteon ja arkisen raadannan yhdessä keskittyneet tyttärensä ensiaskeleiden ihmettelyyn.

Ajan hengen mukaan monet Venny Soldan-Brofeldtin tussipiirroskuvat on kehystetty herkillä jugend-tyylisillä ornamenteilla.

Soldan-Brofelt kuvitti paljon suomalaista lastenkirjallisuutta: mm. Topeliuksen Lukemisia lapsille, Anni Swanin satuja, Joel Lehtosen Tarulinnan ja Jalmari Finnen Satukontin.

Suomalaisesta kuvakirjasta otettiin uusintapainos viimeksi vuonna 2003 WSOY:n 125-vuotisjuhlan kunniaksi. Tähän painokseen olisi ollut paikallaan laatia hiukan kirjan taustoista ja tekijöistä valaistusta antava esipuhe.

3 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Kiitos muistutuksesta, tämäkin kirja on niitä "nämä pitää joskus hankkia" -kirjoja. Nythän tämä on Ahon juhlavuoden kunniaksi ajankohtainenkin.

Rouva Huu kirjoitti...

Susanna, kirjaa näkyy olevan myynnissä ainakin Järvenpään kaupungin ylläpitämässä museokauppa Aholassa.

Susanna kirjoitti...

Hyvä tietää!