Annelore Parot: Aoki. Suomentanut Viia Viitanen. 39 sivua. WSOY 2011.
Annelore Parot: Yumi. Suomentanut Viia Viitanen. 39 sivua. WSOY 2011.
Japanilaisen manga- ja anime-huuman nostattamana on syntynyt pienten ja vähän isompienkin tyttöjen iloksi Kokeshi-buumi, josta on sukeutunut Suomessakin näyttävästi mainostettu tuoteperhe monine oheistuotteineen ja tilpehööreineen.
Hiukan hämmästyttävää on se, että Kokeshi-tuotteet ja niiden tekijät eivät ole peräisin Japanista, vaan ne ovat ranskalaisen Annelore Parot´n luomia!
Suomennetuista Kokeshi-tuotteista kaksi on kuvakirjaksi luokiteltavaa teosta. Niissä on kosolti erikokoisia tai muotoon leikattuja sivuja, läppiä, liuskoja ja luukkuja ja japanilaisia kirjainmerkkejä.
Paperinukkeleikkejä, piilotehtäviä ja väri-iloja riittää kaikille pikkutarkasta ja söpöstä pitäville.
Kirjan napakat tavallista paperia tukevammat sivut soveltuvat jo noin kolmivuotiaan lapsen käsiin, mutta visuaalisia ärsykkeitä on heidän tarpeisiinsa kerta kaikkiaan liikaa:
Kuvakirjojen sankarittaret Aoki ja Yumi ovat moderneja japanilaisia pikkutyttöjä, jotka pukeutuvat mielellään kimonoon. Heidän matkassaan päästään tutustumaan luotijunaan, Tokion suurkaupungin ihmisvilinään, jossa on ”pienen pientä ja suuren suurta rinnakkain”, ahtaaseen metroon ja tavaratalon tavaranpaljouteen, joka on järjestetty jämptisti hyllyille sotilaalliseen järjestykseen.
Onneksi välillä levähdetään kirsikkapuiden katveessa puistossa ja rauhoitutaan zen-puutarhan vehreydessä:
Puutkin käyvät lopulta nukkumaan, luonto nukahtaa. Sulje silmäsi Yumi, ja unelmoi, unelmoi, pikku kokeshi…
Aokista kertovassa kirjassa pukeudutaan kimonoon ja virittäydytään cosplay-naamiaisten tunnelmaan.
Kuvakirjojen lisäksi on ilmestynyt syntymäpäiväkekkerien järjestämiseen tarvittavaa rekvisiittaa (kutsukortteja, synttärivinkkikirja, lautasliinoja, tarroja, pinssejä, pillejä, tautointitarroja ja syömäpuiko) muotoon leikatussa Kokeshi-pahvilaatikossa.
Kouluaiheinen pakkaus sisältää kynien, kumien ja viivottimien lisäksi tarroja sekä kirjasen, johon voi tallentaa kouluvuoden tapahtumia. Kokeshi-ystäväkirjaan voi kerätä kaikkea bestiksiin liittyvää tietoa ja muistoja.
Kokeshi on oikeasti japanilainen puunukke, vähän venäläisten maatuskan veroinen perinnelelu. Jokainen nukke on käsin maalattu uniikki taideteos. Nukke muodostuu kahdesta osasta, päästä ja vartalosta.
Nukkien historia juontuu yli kolmensadan vuoden päähän, Edo-kauden (1603-1867) puoliväliin. Alun perin niitä valmistettiin matkamuistoiksi kylpylävieraille kuumien lähteiden alueella. Toisen maailmansodan jälkeen nuket levisivät kaikkialle Japaniin.
1 kommentti:
miksiköhän nämä söpöt, mutta hiljaiset tytöt saavat maailmanlaajuisen suosion? Suuttomat söpöläiset, kuten Hello Kitty ja tämä... Suloisia kyllä...
Lähetä kommentti