torstai 8. toukokuuta 2014

Kirjailija joka kouluun ja Suomen kolkkaan!

Rouva Huu on jo aiemmin todennut, kuinka matkasaarnaamisen merkitys on nousut huimasti näinä aikoina, jolloin julkisen puolen intressit tai kulttuuritahto vähentyy lasten- ja nuortenkirjallisuuden tieto-taidon levittämisessä.

Kirjailija joka kouluun /En författare till varje skola  on peruskouluille tarkoitettu ja Lukukeskuksen lanseeraama valtakunnallinen ohjelma, joka motivoi lukemaan ja turvaa lasten ja nuorten lukutaitoa. Se haastaa kunnat osallistumaan kirjailijakiertueeseen yhden euron omavastuuosuudella oppilasta kohden.

Hanke toteutettiin pilottina ensin Itä-Suomessa ja Suomen ruotsinkielisissä kunnissa vuonna 2012 ja 2013 Väli-Suomessa ja ruotsinkielisissä rannikkokunnissa. Kaksivuotinen pilotti tavoitti lähes 15 000 oppilasta.

Suomen- ja ruotsinkieliset vierailut jatkuvat tänä vuonna WSOY:n kirjallisuussäätiön ja Svenska Kulturfondenin rahoituksen turvin.

Kirjailija joka kouluun -kampanjassa kirjailijat vierailevat peruskoulun 5.–9. luokilla, kertovat kirjoista, keskustelevat oppilaiden kanssa ja puhuvat lukemisen merkityksestä. 

Kirjailijavierailuilla on tärkeä merkitys kirjailijoiden työllistymisen kannalta ja ne tukevat myös kulttuurin valtakunnallista saavutettavuutta. Kirjailija joka kouluun -kiertueita suunnataan erityisesti pienille kyläkouluille ja haja-asutusalueille.

Pilotista saadun palautteen mukaan palvelu on koettu tarpeelliseksi. Opettajat ovat hyödyntäneet vierailuja äidinkielen opetuksessa ja kirjailijavierailut ovat vaikuttaneet kirjaston lainausmääriin sekä innostaneet nuoria paitsi lukemaan myös kirjoittamaan itse.

Kampanjan merkitys on havaittu erityisen merkitykselliseksi poikien lukuharrastuksen herättäjänä. Tällaista palautetta annettiin Kinnulassa:

Kirjailija oli Lukukeskuksen lahja Kinnulan pojille, joita ei ole kirjallisuus juuri kiinnostanut. Poikia kiinnostaa metsästys, mopot ja traktorit. Heistä tulee avullanne poikia, jotka lukevat dekkareita, metsästävät, mopoilevat ja ajavat suurilla Valtroilla.   


Lukukeskus on hiljattain tarjonnut kirjailijavierailukonseptiin myös uutta vaihtoehtoa, ns. virtuaalista kirjailijavierailua netin kautta. 

Rouva Huu sattuu tietämään, että suomalaiset lasten- ja nuortenkirjailijat – ja toisinaan myös kuvittajat – kiertävät ahkerasti Suomen maata ristiin-rastiin, olipa kyse kampanjavuodesta tai ei. 

Monelle lasten- ja nuortenkirjan tekijälle päiväkoti- ja kouluvierailut ovat tärkeitä kohtaamisen paikkoja lukijakunnan kanssa. Ja vierailuilta moni saa myös uusia ideoita seuraaviin kirjoihinsa. Nämä ovat tärkeitä kohtaamisia, joissa sekä tekijä että yleisö ovat molemmat tasavahvasti sekä antavana että saavana osapuolena.
3 kommenttia:

Klaus Kuurinmaa kirjoitti...

Erittäin hyvä projekti, mutta tärkeää olisi muuttaa se projektista pysyväistoiminnaksi sekä aloittaa jo ensimmäiseltä luokalta tai esikoulusta, koska monet osaavat lukea jo silloin. Virikkeitäkin on annettava jo varhain, koska kaikilla ei ole lukevaa kotia.

Rouva Huu kirjoitti...

Totta, että pitäisi aloittaa tämä ruohonjuuritason työ jo esikoulusta lähtien, mutta tällaiset yhden ikäluokan läpäisevät projektit ovat varmasti enemmän rahoittajien mieleen.

Ajatuksena on todennäköisesti ollut pelastaa tämänikäisten jo lähes herpaantunut mielenkiinto uudelleen uteliaaksi lukemista kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, rouva Huu, että nostit tämänkin kissan pöydälle.
Kokemuksesta (eilen viimeksi) voin sanoa, että anti ja ilo on molemminpuolinen.
Vaikka matkasaarnaaminen vie voimia ja syö varsinaista työaikaa, se myös antaa niin paljon. Itse olen saanut kymmeniä ideoita omiin juttuihin juuri kouluvierailuilta.
Ja tässä on paikallaan hatunnosto kouluille ja opettajille: Kiitos, kun innostatte lapsia lukemaan. Kiitos, kun luetutatte. Kiitos, kun pidätte yllä lukudiplomeja ja luette jopa oppilaille ääneen.
Ainakaan alakoululaisten kohdalla ei tunnu yhtään siltä, että tarvitsisi olla huolissaan lukuharrastuksen hiipumisesta. Kun näkee edessään pari sataa sirkeää silmäparia ja juhlasalillisen lapsukaisia, jotka oikeasti kuuntelevat ja osallistuvat kirjailijavierailuun, ei voi muuta kuin olla iloinen.

T von L