sunnuntai 11. joulukuuta 2011

11. luukku: Joulu joutuu joutuisasti Lastenmaan kanssa


Lastenmaa 12/2011. Joulu. Kustannus Oy Kotimaa, Kansan Raamattuseuran säätiö ja Suomen lähetysseura. 40 sivua. Kansikuva Virpi Penna.Lastenmaa-lehti pitää kunniakkaasti yllä suomalaisen lastenlehdistön vanhoja perinteitä.

Muun muassa Pääskynen ja Sirkka olivat suomalaisen lastenkirjallisuuden airueita: lehtiä toimittivat aikansa eturivin kirjailijat – mm. Anni Swan, Arvid Lydecken ja Helmi Krohn – ja lehtien palstoilla julkaistiin paljon lasten runoja, satuja ja tarinoita.

Lehdet olivat myös vuorovaikutteisia: yhteys lukijoihin oli tärkeä osa niiden tuon aikaista "brändiä" ja lapset saivat myös toimia lehtien avustajina.

Aikana, jolloin toisaalla valitetaan pulaa kirjan muodossa julkaistavista, sopivan pituisista saduista, tarinoista ja kertomuksista, kannattaa muistaa Lastenmaan monipuolinen tarjonta.

Lastenmaan avustajakaartiin kuuluu edustava joukko suomalaisia lastenkirjailijoita; mm. Tapani Bagge, Hannele Huovi, Hannele Hirvonen, Jukka Itkonen, Sari Peltoniemi, Katri Tapola ja Maria Vuorio.

Joulunumerossa on Ritva Toivolan tarina "Lumiukon nenä" (kuv. Krista Partti), Eila Jaatisen "Yksinäinen kuusi" (kuv. Jussi-Antti Koponen) ja Laila Kohosen "Lahjahaaveita" (kuv. Virpi Penna).

Lyhyet tarinat on kuvitettu eturivin kuvittajien nelivärikuvituksin. On hienoa, että kotimaista lastenkirjallisuutta ja –kuvitustaidetta pidetään näin näyttävästi esillä ja tarjotaan tekijöille yksi hyvä foorumi lisää.

Lastenmaa on kristillinen leikki-ikäisten ja pienten koululaisten oma lehti, joka on ilmestynyt jo yli 20 vuotta. 
Lehti ilmestyy kerran kuussa.

Oleellinen osa lehteä ovat myös askartelu- ja leikkiohjeet, kirjeenvaihtopalsta ja oma postiasema. Lastenmaata julkaisevat Kustannus Oy Kotimaa yhdessä Kansan Raamattuseuran säätiön ja Suomen Lähetysseuran kanssa.

Päätoimittajana on Anna-Mari Kaskinen ja toimitussihteerinä Leena Hietamies, molemmat myös lastenkirjailijoina kunnostautuneita tekijöitä.

Kristillisten lastenlehtien perinne näkyy Lastenmaan joulunumerossa edelleen esimerkiksi Elina Ruokon artikkeleissa, jossa esitellään maailman jouluruokia ja annetaan pari ruokaohjetta Nepalista – monikulttuurisuuskasvatusta lajissaan tämäkin.

Lastenmaan joulunumero lievittää joulun odotukseen luontaisesti kuuluvaa odotuksen tuskaa: lehdestä löytyy paperinukkearkki, itse tehtyjen joulukorttien, seimiasetelman, jouluseimen, kivitontun ja askarreltavan piparkakkutalon, pikku ponin ja enkelikoristeen ohjeet sekä "pulmakulma" ja jouluinen sanaristikko.

Sarjakuvantekijä Harri "Wallu" Vaalion Hessu-kissasta kertova sarjakuva on ollut lehdessä alusta saakka.

Ei kommentteja: