tiistai 13. joulukuuta 2011

13. luukku: ”Joulu on pelastettu”, poliisimestari toteaa tyytyväisenä


Martin Widmark: Sahramin arvoitus. Lasse-Maijan etsivätoimisto. Kuvitus Helena Willis. Suomennos Outi Menna. 87 sivua. Tammi 2011.
Klassinen salapoliisitarina on formaattina onnen omiaan lukemaan opettelevien lasten romaaneissa.

Kun lapsi halutaan sananmukaisesti koukuttaa lukemiseen, niin dekkaripitoinen juoni on paras motiivi sivun kääntämiseen ja lukemisen jatkamiseen. Siihen nähden tätä juonikonseptia käytetään edelleen harvinaisen vähän helppolukuisuuteen pyrkivissä, lukutaitoaan vasta verrytteleville lapsille suunnatussa kirjallisuudessa.


Ruotsalainen Martin Widmark taitaa tämän lajin. Yhdessä Helena Willisin runsaan ja tekstiä hyvin tukevan kuvituksen kanssa jo 11:nteen osaan yltänyt Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja on helppolukuisten käännöskirjojen ehdotonta aatelia.

Sarjan jujuna on usein sijoittaa tapahtumat johonkin tiettyyn lasta kiinnostavaan miljööseen.
Nyt liikutaan Lassen ja Maijan suosikkikahvilassa ja sen liepeillä. Kahvilan pitäjä on hätää kärsimässä, sillä Lucian päivän Lucia-pulliin tarvittava sahrami on lopussa.

Lasse ja Maija lupaavat kipaista hakemaan sitä ruokakaupasta, mutta matkasta tuleekin ennakoitua mutkikkaampi, sillä kaupankin varasto on mystisesti ehtynyt.

Joulun aikaa varjostaa Vallilan pikkukaupungissa tieto siitä, että pahamaineinen pankkiryöstäjä Roope Ranta on vapaalla jalalla.
Nokkelasti lapset tekevät ammattimaisten salapoliisien tapaan päätelmiä epäillyistä ja ennen pitkää he tietysti ratkaisevat tämänkin arvoituksen hyvien hoksottimiensa ja vainunsa ansiosta. Ja rikoksen ratkaisuun liittyy pieni yllätysmomenttikin. Sahramivarkaalla on nimittäin yllättäviä yhteyksiä pankkiryöstäjä Roope Rantaan!

Pieni detalji olisi kaivannut uskottavuuden nimissä hiukan hienosäätöä. Sahrami on edelleen yksi kalleimmista mausteista, ja kirjassa sitä myydään erikoistarjouksena ”jouluhintaan” yhdellä kruunulla tahi eurolla. Ei siis olisi mikään ihme, että sahrami olisi myyty loppuun näin edullisen tarjouksen takia ilman rötöksiäkin.

Hyvää Lucian päivää kaikille Lastenkirjahyllyn lukijoille.

Ei kommentteja: