torstai 15. joulukuuta 2011

15. luukku: ”Yhteistonttuilussa on voimaa”


Matti Kuusela & Jammu Kanerva: Salainen tehtävä. Tonttujen talviseikkailu Tampereella. 34 sivua. Taitto Irene Nurmi. Tampere-Seura 2010. Julkaisu n:ro 121.

Salainen tehtävä. Tonttujen talviseikkailu Tampereella. Käsikirjoitus Matti Kuusela. Ohjaus Pekka Laasonen. Rooleissa Jukka Saikkonen, Eeva-Riitta Salo, Veera Degerholm, Jussi Ollila ja Usva Kärnä. Kantaesitys 26.10.2011 Tampereen Työväenteatterin kellariteatterissa/ Teatteri 2000. Ikäsuositus yli 3-vuotiaille. Kesto 45 minuuttia.Museot, yhdistykset ja järjestöt julkaisevat nykyisin entistä enemmän lapsille suunnattuja kirjoja.

Tampere-Seuran viime vuonna kustantama, Aamulehden toimittaja Matti Kuuselan manselaisessa kotiseutuhengessä kirjoittama Salainen tehtävä. Tonttujen talviseikkailu Tampereella on päätynyt vuoden viipeellä myös teatterin lavalle.

Tontut saavat joulupukilta tehtäväkseen matkustaa etelään. Pienen vänkäämisen jälkeen matka suuntautuu Tampereelle. Siellä tonttujen on selvitettävä, kuka on Tampereen kiltein aikuinen. Tehtävän ratkaisemisesta tontuille luvataan donttutosentin arvonimi.

Tehtävän suorittamisen tuoksinassa tontut tutustuvat Tampereen keskeisiin nähtävyyksiin, maistelevat mustaa makkaraa ja yrittävät ottaa lähikontaktia alkuasukkaisiin. Onko Tampereen kiltein aikuinen Pikku Kakkosestakin tunnettu näyttelija Eila Roine vai jääkiekkokaukalosta tuttu Raimo "Raipe" Helminen - vai sittenkin joku ihan muu?

Kukin tontuista on oma karismaattinen persoonansa. Börje-tonttu on kallellaan ruotsinkielisiin ja Turkuun. Timo-tontulla on alituiseen nälkä. 300-vuoden vaatimattomassa tontun iässä oleva Niilo opettelee vasta lukemaan ja aiheuttaa tuon tuostakin onnahtelevalla sisälukutaidollaan hupaisia väärinkäsityksiä. Tonttunelikon ainoa tyttö, Tiina, on järkevä ja palauttaa usein kohtuuttomasti tonttuilevat toverinsa ruotuun.

Salaisen tehtävän kuvittanut Erkki ”Jammu” Kanerva tunnetaan Tampereella lehtimiehenä ja pakinoitsijana. Hän on istuttanut pilapiirrosmaiset tonttunsa arkkitehtoonisen jylhiin tamperelaismaisemiin. Tästä syntyy vähän jäykkä vaikutelma; kaupunkikuvaa ja Tampereen maisemiakin olisi voinut kuvata tonttujen tapaan hiukan rennommallakin kädellä ilman että tunnistettavuus olisi paljonkaan kärsinyt.


Viime aikoina on ollut moniaalla puhetta teosten kohdentamisesta tietyn ikäisille tai tietynlaisille lukijoille.

Salaista tehtävää suositellaan täsmentävässä alaotsikossa ”Lapsille, lapsen- ja tampereenmieisille" ja sen kerrotaan soveltuvan "myös lukutaitoisille aikuisille”.

Teatteri 2000:n näytelmäversio noudattelee pääpiirteissään kirjan käänteitä. Mukaan on otettu joulumieltä nostattava tuttujen joululaulujen sikermä ja muutama ajankohtaisiin tapahtumiin liittyvä letkautus myös aikuisen katsojan viihdyttämiseksi.

Teatteri 2000:n kantavat voimat Jukka Saikkonen (mm. Joulupukin roolissa) ja Eeva-Riitta Salo (Börje-tonttu) antavat jälleen parastaan, ja Veera Degerholmin, Jussi Ollilan ja Usva Kärnän tontuissa on niissäkin kosolti luonnetta ja lunkia asennetta. [Allaoleva kuva Petri Kivinen/ Teatteri 2000]


Näytelmän lopetus on yllätyksellinen ja jopa postmoderniksi tulkittava tarina tarinassa.

Kiltit aikuiset löytyvät nimittäin lopulta teatterista: he ovat jättäneet joulunvalmisteluun liittyvät kiireensä ja lähteneet lasten kanssa viettämään laatuaikaa!

Kiltti aikuinen on lapsen kanssa – voiko tätä totuutta nasevammin ja lastenkulttuuripoliittisen agitaatioviestinkin sisällyttäen sanoa?

Tampereen Työväen Teatteri ja viime vuonna 30-vuotisjuhlaansa viettänyt Teatteri 2000 yhdistyvät ensi vuoden alusta lähtien. Tavoitteena on näin varmistaa tamperelaisen lastenteatteritarjonnan määrä ja laatu. Teatteri 2000 on viime vuodet ollut ilman omaa toimitilaa. Tampereen Työväen Teatteri ja Teatteri 2000 ovat tehneet aiemminkin yhteistuotantoja, joista viimeisin oli syksyllä ensi-iltansa saanut ja Lastenkirjahyllyssäkin esillä ollut satumusikaali Bremenin soittoniekat.

Salainen tehtävä –lastennäytelmää esitetään Tampereella vielä ennen joulua lauantaina 17.12. klo 13 ja 15 sekä joulun jälkeen 28.12. klo 13, 29.12. klo 13 ja 18, perjantaina 6.1.2012 klo 13 ja 15 ja 7.1. klo 13.


Sanataideyhdistys Yöstäjä on järjestänyt näytelmään kytkeytyviä Tampereen tarinat –sanataidepajoja 6-12-vuotiaille eskareille ja koululaisille. Pajassa on voinut keksiä yhteisiä tarinoita Tampereelta, kiivetä mielikuvituksen voimalla Pyynikinharjulle ja pulahtaa Tammerkosken kuohuihin ja kokeilla tietysti myös sitä, kuinka tarina taipuu tampereeksi.

1 kommentti:

kirsti k kirjoitti...

Matti Kuusela muuten kirjoittaa Aamulehteen joulukalenteritarinaa, joka on aikas kiva, myös aikuiseen makuun. Tiesittekö, että joulupukki ei ole oikea pukki, ellei ole laskenut, montako neulasta on Korvatunturin korkeimmassa kuusessa.