perjantai 23. joulukuuta 2011

23. luukku: Mauri Kunnaksen joulukirjat ovat luoneet kansallista joulukuvastoa


Mauri Kunnas: Joulutarinat. Kolme klassikkotarinaa. Mukana myös äänikirja, lukijana Lars Svedberg (Yhteisnide teoksista Joulupukki, Kaksitoista lahjaa Joulupukille ja Joulupukki ja noitarumpu). 144 sivua. Otava 2011.

Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko. Toisen uusitun laitoksen ensimmäinen painos. Otava 2011.
Mauri Kunnaksen joulukuvaston ystäviä hellitään tänä vuonna tuhdilla kolmen kuvakirjaklassikon yhteislaitoksella.

Joulutarinat on yhteisnide teoksista Joulupukki (alk. 1981), Kaksitoista lahjaa Joulupukille (1987) ja Joulupukki ja noitarumpu (1995).

Yhteislaitos juhlistaa Joulupukki-kirjan 30-vuotisjuhlavuotta. Se on käännetty ainakin 26 kielelle ja sitä on tiettävästi painettu noin puolitoista miljoonaa kappaletta.

Yhteislaitoksessa on Mauri Kunnaksen saatesanat, joissa hän vaatimattomaan ja lunkkiin tapaansa kertoo menestysteostensa taustoja.

Kunnas muu muassa tunnustaa - monelle luovan työn tekijälle ominaisella – kriittisyydellä:


Joulupukki-kirjan menestys vakiinnutti lastenkirjailijan urani, ja siinä mielessä minun tietysti pitäisi tykätä kirjasta kovasti. Suoraan sanottuna se ei kuitenkaan kuulu lempikirjohini, vaikka aihe onkin rakas. Ensimmäisessä painoksisa väritkin olivat mielestäni vähän pielessä, erityisesti punainen väri oli muuttunut painossa väärän sävyiseksi.


Hauska kuriositeetti on Kunnaksen maininta siitä, kuinka hän Kaksitoista lahjaa Joulupukille -kirjaa suunnitellessaan piti mielessään lapsuudessaan ihannoimansa ruotsalaisen Carl Larssonin jouluidylliä.

Kunnaksen pitkä ura lastenkirjailijana on luettavissa hänen teoksistaan. Suhtautuminen jouluun, lisääntyvä teknologia ja lasten Joulupukki-uskoonkin liittyvät detaljit ovat kokeneet eri kirjoissa muutoksia.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon tuhopolton jälleenrakennuksen hyväksi vuonna 1997 toteutetusta Koiramäen joulukirkko -kirjasta on ilmestynyt tänä vuonna myös nidottu uusi laitos, jonka voi lähettää joulutervehdyksenä joulukortin asemesta.

Ei kommentteja: