perjantai 23. joulukuuta 2011

24. luukku: Joulurauhaa päälle maan


Tuomas Heikkilä & Liisa Suvikumpu: Suomen Turku julistaa joulurauhan. Åbo kungör julfred. 71 sivua. Ruotsinkielinen käännös Malena Torvalds-Westerlund. Kirjapaja 2011. Taitto Iiris Kallunki.
Turun joulurauhan julistuksen kuunteleminen jouluaattona puolen päivän aikaan on yhä isolle osalle suomalaisista taitekohta, joka pyhittää joulun alkaneeksi.

Historiantutkijoiden Tuomas Heikkilän ja Liisa Suvikummun tietokirja taustoittaa tätä Turun Vanhalla suurtorilla tapahtuvaa julistusta, sen historiaa ja anekdootteja.

Kirja on hyvä esimerkki hillitystä ja hyvin asiayhteyteen sopivasta ulkoasusta. Suomen- ja ja ruotsinkielinen teksti kulkevat säyseästi rinnakkain. Uudet valokuvat, arkistokuvat ja muu kuva-aineisto ovat tasapainossa keskenään.

Oheisen Virpi Talvitien tontun ja Hannele Huovin runon myötä Rouva Huu haluaa toivottaa kaikille Lastenkirjahyllyn vakituisille ja satunnaisemmille lukijoille hyvää ja leppoisaa joulua.

Runo ja tonttu löytyvät Huovin & Talvitien lastenkirjasta Matka joulun taloon. Joulun satuja ja runoja (Tammi 2001).JOULUYÖNÄ

Asemalla hiljenee.
Minne kaikki lähti?
Yli öisen kaupungin
loistaa joulutähti.

Pieni tonttu nukahtaa
katulampun valoon.
Tähti tuikkii ikkunasta
rauhaa joulutaloon.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On ollut taas ilo availla tämän kalenterin luukkua ja virittäytyä jouluun.

Tuo Talvitien tonttu on ihastuttava!

Oikein ihanaa joulunaikaa sinulle, rouva Huu!