keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Sympaattinen Ikiukko

Markku Tanttu: Ikiukko. Kuvia pienen noitamiehen maailmasta. 56 sivua. Omakustanne 2009. Kuvitus ja ulkoasu Markku Tanttu.

Tässäpä monikäyttöinen kirja, jota ei onneksi ole liiaksi karsinoivalla kirjastoluokituksellakaan rasitettu.

Kuvittajana, kirjailijana ja pakinoitsijana sekä monista graafisen alan töistään tunnettu Markku Tanttu itse kutsuu sitä “piirroskuvakirjaksi eläinrakkaille, pienestä mystiikasta pitäville luonnonystäville, lapsenmielisille aikuisille ja aikuismaisille lapsille”.

Omasta mielestäni Ikiukon maailmaan solahtaminen ei niinkään edellytä aikavaa lasta – fantasian ja mytologian maailmaa hyödyntävä lasten- ja nuortenkirjallisuus virittää nykyisin varsin monenlaisia lukijoita kiinnostumaan toden ja tarun välisestä rajatilasta sekä myyttisistä maaimoista.

Markku Tantun Ikiukko on oiva lisä viime vuosina tulleiden suomalaista kansanperinnettä ja mytologiaa eri-ikäisille tutuksi tekevien kirjojen joukkoon. Ikiukossa ei toki kaikki ole "virallista" kansanperinnettä ja mytologiaa, vaan siinä on paljon itse keksittyä.

Ikiukosta piirtyy sympaattisen, iästä ja ajanlaskusta vapaan metsän miehen muotokuva. Kerronta on poljennoltaan rauhoittavaa, vierellä olevaan kuvaan viitataan toisinaan myös tietoisen ironisesti ja muhoilevaan sävyyn. Ikiukon tyyni mielenlaatu selittyy muun muassa viehtymyksestä istua aika ajoin muurahaispesän kekokylvyssä ja tuijottaa tulen loimotusta.

Paneutuneesti Tanttu kuvaa Ikiukon shamaanirummutusta ja erilaisiin tarkoituksiin valmistettuja rumpuja.

[Rouva Huu luki nämä kohdat erityisellä kiinnostuksella: hyvässä muistissa on vielä kesäkuinen Kaarina Helmikkalan luotsaama shamaanirumpukurssi Tammelassa. Rouva Huullakin on siis oma voimauttava rumpunsa!]

Ikiukon kerrotaan voivan ottaa muiden eläinten hahmon esimerkiksi lennonvalvontatehtävissä valkeana kotkana, tervapääskyn hahmoisena pikakiiruhtajana, metsää vartioivana karhuna ja tärkeitä tietoja muille ulvovana sutena.

Ikiukolla on myös metsässä monia apureita, joista Tantun tarkkaakin tarkempi ja silti hyvin eloisa tussipiirrin piirtää komeat eläintutkielmat. Eri eläimiä käsitteleviin osuuksiin on saatu myös aimo annos luonnontieteellistä tietoa.

Oravan hyvät kätkemistaidot koituvat joskus Ikiukonkin eduksi, kun orava onnistuu löytämään ukon jo ammoin unohtaneita piiloja.


Kurttuotsainen moraalinvartija saattaa hieman kavahtaa Ikiukon meditatiivista toimintaa, johon liittyvät esimerkiksi yrttitarhassa viljellyt myrkkykasvit ja –sienet, mutta muilta osin Ikiukko kyllä sopii hyvin hiljaisuuteen virittäväksi ja luonnon ihmeitä opettavaksi lastenkirjaksikin!

Ei kommentteja: