tiistai 8. joulukuuta 2009

8. luukku: Lehmä koulii varista hartaan joulun viettoon

Jujja Wieslander & Sven Nordqvist: Mimmi Lehmän ja variksen joulu. Suomentanut Pirjo Santonen. Mäkelä 2008.

Tohelon lehmän mutta parahultaisesti vielä vinksahtaneemman variksen toilailut ovat keränneet laajan fanijoukon.

Varis stressaantuu lähestyvästä joulusta: se ei ole vielä hankkinut ainuttakaan lahjaa itselleen. Se hamstraa pesänsä nurkista itselleen lahjoja ja avaa ne tietysti ennen aikojaan. Jouluaaton aamuna se onkin jo aivan voipunut eikä ymmärrä lainkaan toisten herkkää virittäytymistä juhlaan.

Viisas lehmä havahduttaa variksen. Lehmä on kanojen kanssa järjestänyt varikselle huikaisevan jouluyllätyksen, ja niin variskin lopulta oivaltaa joulun perimmäisen sanoman.

[Tuntuuko siltä, että nämä joulukalenterikirjat ja Rouva Huu jo toistavat itseään?]

Vienosti Jujja Wieslanderin tarina muistuttaa tavaran ja kaiken aineellisen perään olevia lapsia – ja aikuisia – hiljentymään jouluna tosiolevaisen äärelle.

Sven Nordqvist luo joulutunnelmaa navettaan ja avaran taivaan alle tuttuun tapaansa. Ja lehmä – se on Nordqvistin siveltimen jäljiltä ylen sulokas ja viehko eläin kimalteinen joulukuusen koristenauha päässään!

1 kommentti:

Tuittu kirjoitti...

Mimmi Lehmä ja Varis ovat sitten ihana pari!!! Meillä on naurettu eräänkin kerran Lehmän ja Variksen yhteiselolle. Näissä kirjoissa on aivan ihana kuvitus ja dialogi mainiota!!