perjantai 4. joulukuuta 2009

4. luukku: Täältä löydät pienen tontun


Maija Baric & Matti Westerlund: Ihana joulu. 48 sivua. Lasten Keskus 1998. 2. painos 2002.
Tämä joulukirja on aivan ehdoton joulumielen virittäjä.

Siitä ovat ainakin rouva Huun perhekunnan puheenparteen vakiintuneet sanonnat "joulu tulla jollottaa" (jota saa hokea joulukuussa kuinka taajaan tahansa) ja "sano terveisii ja kehu minnuu!" (perheenjäsenen lähtiessä johonkin kodin ulkopuolelle asioitaan toimittamaan...)

Tonttupoika Teppana ei vielä ole päässyt selville joulun salaisuudesta.

Vanhemmat tontut evästävät sitä kukin omilla joulutavoillaan: Ohvo-tontun jouluun kuuluvat olennaisesti kullankeltaiset himmelit, Jampero-tontun joulumieli syntyy sävelten hiljaisista helähdyksistä ja Jussalle paperienkeleiden leikkaamisesta.

Teppana kuuntelee tonttuja tarkaavaisena ja toimii samalla huomaamattaan joulumielen lähettinä kiireisille ja jouluvalmisteluissaan vielä hermoileville ihmisille.

Vieraillessaan tonttujen luona Teppana myös oppii, että joulussa on pohjimmiltaan kyse jakamisesta ja antamisen ilosta. Teppanan kierros huipentuu tietysti tonttujen yhteiseen joulusaunaan.

Matti Westerlundin kuvitus on alisteinen Nukketeatteri Sampon keppinukeille, mutta hän saa pienin keinoin loihdituksi kuviinsa lämpöistä tunnelmaa ja eloisuutta tonttujen kasvoille. Kynttilän valaminen ja himmelin teko ovat myös kansatieteellisesti tarkkoja työn kuvauksia.

Ihana joulu on kirja kaikille aisteille.

Kirjan ohessa on nimittäin myös CD-levy, jossa on Tapio Autelon ääneenlukemana koko kirjan tarina sekä tunnelmalliset ja minua sydänalasta aina yhtä perusteellisesti liikauttavat laulusovitukset. Laulut löytyvät myös kuvakirjatarinan lopusta nuotteineen ja sointumerkkeineen.

CD-levyn äänimaailma saa hauskasti kuvallisen ilmiasunsa Matti Westerlundin on laulujen oheen piirtämistä soittimista: jouhikosta, munniharpusta, kanteleesta, noitarummusta, kaksirivisestä haitarista, viulusta ja pitkähuilusta!

Ihanan joulun laulut ovat vakiinnuttaneet asemansa myös suosittuina joulurunoina, joita siteerataan kokemukseni mukaan taajaan koulujen ja päiväkotien joulujuhlissa.

Ihana joulu on mahdollista kokea tietysti myös Maija Baricin luotsaaman Nukketeatteri Sampon kotinäyttämöllä Helsingin Puotilassa, missä sitä on esitetty täysille katsomoille jo 13 vuoden ajan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kirja täytyykin laittaa hankintalistalle. Vaikuttaa hyvälle!

Tiina