lauantai 19. joulukuuta 2009

19. luukku: Ja te löydätte lapsen seimestä kapaloituna…

Susan Wojciechowkski & P. J. Lynch: Joonaksen jouluihme. 33 sivua. Suomentanut Riitta Oittinen. Kirjatoimi 1998.

Liisa Väisänen & Juha Luodeslampi: Jouluseimen tarina. 87 sivua. LK-kirjat 2009.

Tämäkin kuvakirja on olennainen osa Rouva Huun omaa jouluun virittymistä.

Puuseppä Joonas Syrjänen on saanut lisänimen Synkkänen, sillä hän jurottaa ja tiuskii kaikille. Kyläläiset eivät tiedä syytä Joonaksen murtuneeseen olemukseen, mutta kun joulun alla leskirouva Hanna Hansson poikansa Tuomaksen kanssa tulee kolkuttamaan hänen puusepänverstaan ovelle ja tilaa jouluseimen, jokin liikahtaa Joonaksessa.

Joonaksen jouluihme on vanhanaikainen, tunteisiin vetoava joulutarina. Se kertoo kovien koettelemusten katkeroittaman puusepän havahtumisesta joulun ihmeen ja lapsen jouluilon edessä. Se on myös pakahduttavan kaunis kertomus surusta ja siitä toipumisesta.

Tarinassa ja kuvituksessa on kuvattavan ajankohdan lisäksi paljon muutakin samaa kuin Laura S. Ingallsin pahki-idyllisissä Pieni talo preerialla -kirjoissa ja tv-sarjassa: ihmisen inhimilliset tunteet ja ahdistavienkin asioiden kiertyminen silkoiseen happy endiin ovat myös Joonaksen jouluihmeen kantavia voimia.

Tapa, jolla yhdysvaltalainen Susan Wojciechowkski kuvaa pienen pojan valloittavan olemuksen sulattavan miehen surun panssarin, on yksinkertaisesti itkettävän ihana.

Irlantilaisen kuvittajan P. J. Lynchin taidokas kuvitus on kahteen adjektiiviin kiteytettynä "romanttis-historiallista": se pyrkii taltioimaan detaljintarkasti 1800-luvun lopun ajankuvaa – pukeutumista ja sisustusta myöten. Kuvituksen valo on ikään kuin patinoitua, kynttilän ja kaasuvalon kuullottamaa. Kuvitus palkittiin ilmestymisvuonnaan myös arvostetulla Kate Greenaway –mitalilla.

Jouluseimiperinne on vähin erin kotiutunut myös Suomeen. Joulun alla järjestetään jouluseiminäyttelyitä, joissa järjestöt tai yksityishenkilöt esittelevät omia jouluseimiasetelmiaan.

Tiettävästi jouluseimistä on tullut jo yksi varteenotettava keräilykohde. Taidehistorioitsija Liisa Väisäsen ja teologi Juha Luodeslammen Jouluseimen tarina on pätevä ja kiinnostava johdatus jouluseimen historiaan.

Kirjassa esitellään seimen Keskiajalle juontuva syntyhistoria, rakentaminen, ikonografia ja luterilainen seimiperinne.
Erimaalaisista seimiperinteistä paneutuneen käsittleyn saavat runsain kuvanäyttein italialaiset, ranskalaiset, krakovalaiset, saksalaiset ja katalonialaiset seimet.

Kiinnostava kuriositeetti on origami-seimen rakennusohje!Rouva Huu askaroi tämän seimen jouluna 1997 tuolloin nelivuotiaan esikoisen ja tämän parivuotiaan pikkuveljen kanssa. Jouluseimellä on leikitty vuosien mittaan hyvinkin monenlaisia joulukuvaelmia – aina yhtä antaumuksella. Tietäjien, paimenten ja tallin eläinkunta on karttunut mm. kirpputorilta ja kädentaitotapahtumista löytyneillä yksilöillä.

1 kommentti:

Taru kirjoitti...

Aivan ihana jouluseimi!