maanantai 14. joulukuuta 2009

14. luukku: Vauvamaista joulua ja modernia hyväntekeväisyyttä

Mauri Kunnas: Joulu. 12 sivua. Otava 2009.

Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko. 12 sivua. Otava 1997. Uudistettu painos 2006.

Perheen pienimpien joulutunnelman nostatukseen on ilmestynyt Mauri Kunnaksen olennaisen tästä juhlapyhästä kiteyttävä katselukirja Joulu.

Kunnas mukailee vanhaa lastenlorua ja kysyy aluksi mistä joulu on tehty?

Kunnaksen jouluun kuuluu joulusiivous, laulaminen, piparin tuoksu, lumileikit, rakkaiden muistaminen, koristeltu kuusi, lahjat ja lasten ilo.

Kunnasmaiseen tapaan yksityiskohtia on melko paljon – mukana jouluvalmisteluissa tietysti myös Heikki Hämähäkki.

Kirjan käyttömukavuutta lisäävät tukevat, pyyhkimistäkin kestävät pahvisivut ja pyöristetyt sivun kulmat.

Tyrvään Pyhän Olavin keskiaikaisen kivikirkon tuhopoltto syyskuussa 1997 oli Vammalassa syntyneelle ja varttuneelle lastenkirjailija ja -kuvittaja Mauri Kunnakselle myös henkilökohtainen menetys.

Minä, Mauri Kunnas -kuvaelämäkerrassa (Otava 2009) Kunnas muistelee, kuinka 1950-luvulla Pyhän Olavin kirkko oli autio ja lukittu, mutta pikkupojat tiesivät, miten sinne pääsee pujahtamaan katon alta kiipeämällä. Hämärässä, varjoisassa kirkossa oli jännittävää juosta ja leikkiä: ”Kuin olisi päässyt Viisikko-kirjan vanhaan linnaan”.

Tihutyöt eivät tulleet pojille kirkossa mieleenkään, sillä ”Se kirkko oli Vammalan äiti”, sanoo Kunnas.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko oli mallina tietokuvakirjassa Koiramäen talvi (1988), kun Kunnas piirsi Koiramäen väen joulukirkkoon.

Kunnas sai idean tehdä kirkon kunnostusrahaston kartuttamiseksi lastenkirja, Koiramäen joulukirkko. Kansainvälistä mallia Kunnas sai mm. poptähti Elton Johnin prinsessa Dianan muistoksi samana syksynä tekemästä levyhankkeesta.

25 000 kappaleen ensimmäinen painos myytiin hujauksessa. Sittemmin kirjasta otetiin vielä joulun jälkeen pari painosta. Oma painokseni on neljäs ja painettu 1998. Kirjan viimeisin, uudistettu laitos on vuodelta 2006.

Kirjan hinnasta ohjattiin kirkon jälleenrakennukseen kirjailija-kuvittajan ja kustantajan osuus, yhteensä 170 000 euroa eli 1,1 miljoonaa silloista markkaa.

Koiramäen joulukirkko onkin hieno osoitus modernista hyväntekeväisyydestä ja auttamishalusta, jossa yhdistyvät perinne ja nykyaika.

Ei kommentteja: