sunnuntai 1. joulukuuta 2013

1. luukku: Arvaa mikä on maailman kevein joululahja?
Tuutikki Tolonen & Liisa Kallio: Joulusatuja. 24 satua joulun odotukseen. 83 sivua. Tammi 2013. Mukana kaksi CD-äänikirjaa, joilta voi kuunnella sadut  näyttelijä Eija Ahvon lukemina.
Joulusadulla on pitkät perinteet. Lastenlehtien joulunumeroon tilattiin joulusatu tunnetulta kirjailijalta, joka usein sai pinnistellä joulutunnelmaan pääsemistä keskellä kesää.  Joulusatuja ovat kirjoittaneet muiden muassa Mika Waltari, Marjatta Kurenniemi ja Kaarina Helakisa.Joulu on ihmeiden aikaa. Sen saa huomata myös Maikki-tyttö,
joka löytää sadussa   "Joulumansikat" lumihangelta mansikan. Liisa Kallion
 kuvitusta Tuutikki Tolosen kokoelmaan Joulusatuja. 24 satua joulun odotukseen,
Tammi 2013. 

Nyttemmin perinne on ollut hiipumassa, mutta onneksi lastenkirjailija Tuutikki Tolonen, myös sanataidekasvattajana ja lastenkirja-aktiivina tunnettu, on nyt elvyttämässä joulusatuja taas nykylastenkin tietoisuuteen.

Tolosen kirjoittamaa ja Liisa Kallion kuvittamaa Joulusatuja voi lukea joulun odotusta helpottavana kirjallisena joulukirjakalenterina, sillö kirjassa on 24 satua jokaiselle joulun odotuksen päivälle. Kirjaa voi siis mainiosti käyttää paitsi kotona, niin myös päiväkodissa, koulussa tai iltapäiväkerhossa joulumielen nostattajana.  

Viisaasti Tolonen on malttanut kirjoittaa lyhyitä satuja, joissa liikutaan pääosin satumaailmassa. Välillä tavalliset lapsetkin pääsevät osalliseksi satuun, kuten kokoelman aloittavissa ja päättävissä saduissa ”Joulukuusen asukkaat” ja ”Kuusitonttujen joulu”, joissa tarkkaavainen pikkupoika pääsee kurkistamaan joulukuusen kansoittaneiden tonttujen miniatyyrijouluun.Jos oikein tarkkaan katselee, voi joulukuusen oksien lomasta löytää
joulutonttujen salaisen maailman. Näin käy ainakin Jaakolle, joka osaa siristää
silmiään juuri oikealla tavalla sadussa "Kuusitonttujen joulu". 
Liisa Kallion
kuvitusta Tuutikki Tolosen kokoelmaan Joulusatuja. 24 satua joulun odotukseen,
Tammi 2013. 

Monessa kokoelman joulusadussa leikitellään suuren ja pienen, jättiläisen ja lilliputin vastakohtaisuuksilla, kuten sadussa ”Saunatontun koti”, jossa Elma törmää joulusaunaan mennessään saunatonttuun ja muuttuu hetkellisesti pienen-pieneksi itsekin:

Yhtäkkiä pimeällä pihalla pilkahti valo. Vain Elma huomasi sen. Valo oli pieni kuin oravan taskulamppu ja se liikkui lähellä maata. Elma pysähtyi ja katseli. Valo keikkui puolelta toiselle. Koko ajan se tuli lähemmäs, aivan suoraan Elmaa kohti. Ja sitten, kops, se törmäsi Elman nilkkaan. Valo tipahti kilahtaen maahan ja sitä kantanut olento kellahti selälleen. 
– Huppis! puhisi  hämmästynyt pikku ääni. – Huppis, huppis! Mikä, mikä? Mikä on tiellä? Tästähän menee polku! 
Elma kumartui alas ja kuiskasi: 
– Kuka sinä olet? 
– Huppis! Huusi olento pelästyneenä. – Ihminen! Karkujalat käyttöön!


Läheskään kaikki sadut eivät suoraan linkity jouluun, mutta niitäkin yhdistää joulusatujen ikiaikaiset perusteemat:  auttavaisuus, lähimmäisten huomioiminen  ja ihmeen läsnäolo myös keskellä tuiki tavallista arkea.

Joulusatujen perinteesen kuuluu myös vahvasti vaatimattomuus ja aineettomien, henkisten arvojen korostaminen. Neuvonantajatonttu ohjeistaa viisaasti maallisen tavaran perään olevia jouluhysteerikkoja sadussa ”Neuvoja niille, jotka toivovat lahjoja”: ystävyys, toisten huomioiminen, suvaitsevaisuus ja empaattisuus tuovat mukanaan onnea, ja siten saa kuin huomaamattaan lahjoja ”sekä jouluna että kaikkina muina aikoina”.

Hienoista anarkiaakin kokoelmasta löytyy, vaikkapa sadusta ”Toisenlainen joulu”, jossa kerrotaan Aukusti-joulutontusta, joka haluaa kyseenalaistaa perinteiset joulunviettotavat:

On vanhanaikaista antaa paketteja! Kaikki tietävät, että ajatus on tärkeämpi kuin mikään esine. Osta meiltä Ajattelin sinua lämmöllä –todistukset (mukana viralliset leimat) sekä mahtavat lahjakortit, kuten: Lahjoitan sinulle ensi kesän/ Lahjoitan sinulle tähdenlennon/ Lahjoitan sinulle meren aaltoja.


Onko joulu havunvihreä, lumenvalkea vai omenanpunainen? Tästä kiistellään
sadussa "Joulun väri". Liisa Kallion tontuilla on kujeelline katse ja leppoisan pyöreä
olemus. Liisa Kallion kuvitusta Tuutikki Tolosen kokoelmaan Joulusatuja.
24 satua joulun odotukseen
, Tammi 2013.  

Liisa Kallion kokosivun guassikuvituksissa joulun väriskaalaa venytetään myös tutusta jouluomenanpunaisesta ja havunvihreästä muihin värisävyihin. Kuvituksesta löytyy pyöreäposkisia tonttuja ja lapsihahmoja, jotka synnyttävät yhdessä satujen kanssa lokoisen kotoisen ja lämpimän tunnelman. Joulun väreille on kokoelmassa myös oma nimikkosatu ”Joulun väri”, jossa tontut Ville, Pulle ja Kaisa kiistelevät, mikä on joululle kaikkein ominaisin väri. 

Liisa Kallion  kuvitusoriginaaleja on nähtävissä Helsingissä 
Annantalon kahvilassa 20. joulukuuta asti.

Vastaus otsikon kysymykseen: Jouluilo on maailman kevein joululahja.

Ei kommentteja: